Zit je er over na te denken om binnenkort een huis te bouwen? Dan is de keuze tussen een duurzaam en een ‘normaal’ huis niet gauw gemaakt. Daarom komt Woonideetjes met een lijst aan voor én nadelen om jouw besluiteloosheid in een actie om te zetten!
Energiebesparing
Het bekendste voordeel van een duurzaam huis bouwen is dat er energie bespaard kan worden. En hiermee kan je het maandelijkse kostenplaatje er natuurlijk wat vrolijker uit laten zien. Zo kan je het huis goed gaan isoleren of kan je zonnepanelen laten plaatsen. Twee dingen zijn zeker. Je doet een goede daad tegenover het milieu én je portemonnee op de lange termijn.
Milieuvriendelijke producten
Je kan ook op een andere manier een goede daad doen tegenover het milieu. Een duurzaam huis bouw je met het Trias Principe. Erg belangrijk hierbij is dat je het minimale koopt van wat je nodig hebt. Ook zorg je ervoor dat de behoeften beperkt worden en dat je bewust bent van de ruimte die je gebruikt. Tot slot ben je ook nog bewust met de zuinige bronnen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn milieuvriendelijke producten, waarmee het milieu minder belast wordt. Zo kijk je naar bouwdelen of producten die minder uitstoten. Ook kan je kijken naar producten die langer meegaan, waardoor de jaarlijkse uitstoot wordt verminderd.
Alleen maar positief?
Elk voordeel kent zijn nadeel is de gezegde. En dat klopt! Een duurzaam huis bouwen gaat namelijk gepaard met hoge opstartkosten. Dit wil zeggen dat er veel in geïnvesteerd moet worden. Nu is de afweging of jij het waard vindt om nog iets langer te sparen voor zo’n investering. Daarnaast is de terugverdientijd erg hoog. Je moet dus zeker van je zaak zijn dat je nog voor een lange tijd op die exacte locatie wilt zitten. Baanvastheid en de gezinssituatie spelen hier dus ook mee. Neem zoiets vooral mee in je overweging.