Wat te doen met afval bij een bedrijf aan huis?

afvalcontainers

Als ondernemer aan huis heb je ongetwijfeld te maken met bedrijfsafval. Het is niet alleen belangrijk om dit afval op een verantwoorde manier te verwerken, maar ook om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen omtrent afvalverwerking. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen met afval bij een bedrijf aan huis, hoe je het kunt scheiden en wat de beste opties zijn voor het laten afvoeren ervan.

Waarom is het scheiden van bedrijfsafval belangrijk?

Het scheiden van bedrijfsafval is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook essentieel voor het milieu. Door afval te scheiden, kunnen waardevolle grondstoffen worden hergebruikt en kan de hoeveelheid restafval worden verminderd. Bovendien draagt het bij aan een schonere leefomgeving en helpt het bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Welke stappen moet je nemen?

Als bedrijf aan huis zijn er verschillende stappen die je moet nemen om aan de wettelijke verplichtingen omtrent afvalverwerking te voldoen:

  • Identificeer het type afval: Begin met het identificeren van het type afval dat je produceert. Dit kan onder meer papier, karton, plastic, glas, organisch afval en gevaarlijk afval omvatten.
  • Scheid het afval: Zodra je het afval hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om het correct te scheiden. Dit kan betekenen dat je verschillende afvalcontainers nodig hebt om het afval gescheiden te houden.
  • Sluit een contract af: Je moet een contract afsluiten met een erkende inzamelaar om je afval te laten ophalen en verwerken. Dit kan een particuliere inzamelaar zijn of de gemeente, afhankelijk van je locatie en de aard van het afval.

Opties voor afvalverwijdering bij een bedrijf aan huis

  • Particuliere inzamelaar: Je kunt ervoor kiezen om een contract af te sluiten met een erkende particuliere inzamelaar. Zorg ervoor dat de inzamelaar op de VIHB-lijst staat en dat ze het afval op een milieuvriendelijke manier verwerken.
  • Gemeentelijke inzameling: In sommige gemeenten is het mogelijk om bedrijfsafval te laten ophalen door de gemeente. Dit kan handig zijn als je afvalstoffen produceert die vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afval. Neem contact op met je gemeente om te achterhalen of deze optie beschikbaar is en wat de kosten hiervoor zijn.

Verantwoord omgaan met afval bij een bedrijf aan huis

Het is van essentieel belang om als bedrijf aan huis verantwoord om te gaan met afval. Door het afval te scheiden en op een juiste manier te laten afvoeren, draag je niet alleen bij aan een schonere leefomgeving, maar voldoe je ook aan de wettelijke verplichtingen. Neem de tijd om te onderzoeken welke opties het beste zijn voor jouw specifieke situatie en zorg ervoor dat je een betrouwbare inzamelaar kiest die het afval op een milieuvriendelijke manier verwerkt.