Wat doet een stukadoor eigenlijk allemaal?

  • DIY
  • 23 maart 2020
  • Home
  • DIY
  • Wat doet een stukadoor eigenlijk allemaal?

In de meeste huizen zijn alle wanden voorzien van een strakke nette stuclaag. Als een wand professioneel gestuct is, dan kun je eenvoudig de muur met muurverf de kleur geven die je wilt. Muren stucen is vakwerk en daar heb je een vakman voor nodig: de stukadoor. Iedereen die wel eens een poging gewaagd heeft om zelf een wandje te stuken, kan hierover meepraten. Als je het zelf doet, wordt het nooit zo mooi als wanneer de professionele stukadoor het doet. Een stukadoor is een vakman die opgeleid is om stucwerk aan te brengen op muren, wanden, plafonds en gevels. Stucwerk bestaat, afhankelijk van waar het gebruikt wordt, uit specie, pleister of gipsmortel. Het vormt een afwerklaag die de wand bescherming geeft. Daarnaast geeft een gestucte wand het interieur een strak aanzien.

Hoe gaat een stukadoor te werk?

Een stukadoor zal altijd de te stuken wanden inspecteren en beoordelen wat er nodig is om ze te stuken. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om de wanden te stuken. Dit is overigens zeldzaam en heeft bijna altijd te maken met een te slechte conditie van de wand. Het kan nodig zijn om de hele wand te vervangen voordat er gestuct kan worden. Zodra de stukadoor in kaart heeft gebracht wat er nodig is, zal hij een offerte maken waarin alle kosten zijn opgenomen. Je kunt bij meerdere stukadoors een offerte opvragen en op basis van de verschillende offertes beslissen met wie je in zee gaat. Het heeft altijd zin om wat referenties van de stukadoors uit te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld reviews op internet lezen of navraag doen bij andere klanten. Zo voorkom je dat je een slechte stukadoor selecteert.

Voorbereiding

Om de wanden netjes en degelijk te stuken, volgt de stukadoor altijd hetzelfde stappenplan. Hij begint met het voorbereiden van de te stuken wand. Hij maakt de wand schoon en verwijdert eventueel aanwezig behang of behangresten. Vervolgens plakt hij alle overgangsgebieden af met gaas om scheuren in het stucwerk te voorkomen. Om overmatige zuiging van de ondergrond tegen te gaan, gebruikt de stukadoor een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat het stucwerk optimaal aan de wand zal hechten. Nu is het tijd de mortel aan te maken. Dit gebeurt in een grote teil waar het stucpoeder met water gemixt wordt. De verhouding poeder en water is essentieel. Te veel water en de mortel wordt te vloeibaar. Te weinig water levert mortel die niet vloeibaar genoeg is. Beide situaties zorgen voor een slechte stuclaag.

Stuclaag aanbrengen

Als de mortel gereed is, brengt de stukadoor het aan op de wand of plafond. Hij vlakt het uit met behulp van een rei. Als laatste maakt hij het netjes glad met een spackmes. Nu moet de stuclaag goed drogen. Meestal gebruikt de stukadoor een aantal elektrische kachels met ventilator om dit proces te versnellen. Als de stuclaag droog is schuurt hij de oneffenheden glad. De wand is nu gereed om te verven of te behangen.

Tags: