Wanneer is de beste tijd om mijn schoorsteen te laten vegen?

  • Home
  • Woonkamer
  • Wanneer is de beste tijd om mijn schoorsteen te laten vegen?

Een heerlijke warme woning tijdens de koude wintermaanden. Daar wordt iedereen blij van. Na een lange werkdag lekker neerploffen op je favoriete stoel met een goed boek of een heerlijke kop thee. Daar genieten we maar al te graag van. Maar wist je dat er ernstige problemen kunnen ontstaan wanneer je je schoorsteen niet tijdig laat vegen? Er kunnen diverse complicaties optreden die uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een schoorsteenbrand. Een dergelijke brand kan zowel voor je woning als voor je eigen gezondheid erg schadelijk zijn. Dit wil je dan ook koste wat het kost voorkomen. Door regelmatig je schoorsteen te laten vegen is dit mogelijk.

Wanneer dien je je schoorsteen te laten vegen?

Het is dus van belang om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Maar wanneer kun je dit nu het beste doen? Het is allereerst belangrijk om te weten dat dit hoe dan ook minstens één keer per jaar dient te gebeuren. Wanneer je de kachel gebruikt als centrale verwarming, is het zelfs nodig om deze zeker twee keer per jaar te laten vegen. De beste tijd om dit te laten doen, is vóórdat de winter aanvangt. In de zomer heeft de kachel enkele maanden uitgestaan, en kan er van alles gebeurd zijn. Het is dan ook aan te raden om je schoorsteen te laten vegen voordat het nieuwe stookseizoen aanvangt.

Huur een professionele schoorsteenveger in

Het wordt aangeraden om voor het schoonmaken en winterklaar maken van je schoorsteen, een professionele schoorsteenveger in te huren. Deze weet precies wat er moet gebeuren en is hierin bovendien gespecialiseerd. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan ben je verzekerd van vakmanschap en kwaliteit. Mochten er later toch complicaties optreden, dan kunnen zij je ook weer snel verder helpen.