Interieurfotografie is soms moeilijker dan het lijkt. Er zijn tal van redenen om foto’s van je interieur thuis of op het werk te maken. Bijvoorbeeld voor een website, een persoonlijke blog of om je huis te verkopen of eventueel deze te huur aan te bieden op platforms, zoals bijvoorbeeld Airbnb. Er zijn een aantal basistips voor interieurfotografie die we graag met je delen. Het is echter wel belangrijk dat je over een camera met de juiste functionaliteiten beschikt om de gewenste kwaliteit te bereiken. Mocht je hier niet over beschikken dan zijn er diverse professionele fotografen die je kunnen assisteren met hun diensten om interieurfoto’s van topkwaliteit te maken.
Maak altijd gebruik van natuurlijk licht
Licht is een zeer belangrijke factor in de fotografie. Om ervoor te zorgen dat de ruimte er op zijn best uitkomt dien je altijd gebruik te maken van natuurlijk licht. Kunstlicht zorgt voor specifieke schaduwen die er vaak niet goed uitkomen op de foto. Het is altijd beter om eventueel achteraf de foto lichter te maken door deze te bewerken indien dit nodig is, dan om de foto onder kunstlicht te maken. Om gebruik te maken van het beste natuurlijke licht voor interieurfoto’s kun je het beste kiezen voor een bewolkte dag. Door de bewolking beïnvloedt de zon de ruimte niet teveel met hard licht.
Leestip: Jaap Lotstra
Zorg voor een recht referentiekader
Wanneer je interieurfoto’s maakt, is het vaak aan te raden om de foto’s te maken met behulp van een statief en deze vanaf een punt te maken waarmee je in lijn bent met de lijnen in het interieur. Wanneer je meerdere foto’s maakt is het ook aan te raden om deze allemaal op dezelfde hoogte te nemen. Wanneer je dit niet doet kan de gebruiker die de foto’s bekijkt het gevoel krijgen rond te stuiteren wanneer je de foto’s op verschillende hoogtes achter elkaar bekijk, zoals bijvoorbeeld in een carrousel op een website.
Uitgelicht Jaap Lotstra
Probeer zoveel mogelijk ruimte te creëren
Een veel gemaakte fout bij interieurfotografie, is het hebben van teveel objecten in de foto. In de ruimte zelf kan dit soms prima staan, maar op de foto kan dit soms erg druk en chaotisch overkomen. Schuw dus niet om meubilair of andere objecten tijdelijk te verplaatsen voor een betere foto. Het is overigens ook aan te raden om wanneer je interieurfoto’s maakt ook gebruik te maken van close-ups van onderdelen binnen het interieur. Dit zorgt namelijk voor een welkome afwisseling en geeft de gebruiker een goede indruk van de sfeer in het interieur.