Koude winter? Niet zolang je huis er klaar voor is!

  • Home
  • Woonkamer
  • Koude winter? Niet zolang je huis er klaar voor is!

En daar zeker van zijn is iets waar je zo snel mogelijk aan wilt beginnen. Reparaties en aanpassingen moeten niet nog op het laatste moment verricht worden.

 

Is de deur dicht houden en de verwarming aanzetten dan niet voldoende? Bij lange na niet! Doe een uitgebreide check en let op de volgende punten:

Isolatie

Zolang warmte kan ontsnappen, lopen je stookkosten alleen maar op. Breng dan ook tochtstrips aan op je ramen en deuren en zorg ook dat je dak, kelder en zolder volledig geïsoleerd zijn.

Naden en kieren

Leidingen die van binnen naar buiten lopen, gaan uiteraard door gaten in je muur heen. Die mogen uiteraard geen ruimte openlaten, aangezien er dan warmteverlies optreedt. Dicht ze met kit of isolatieschuim waar nodig.

Dakbedekking

Zorg ervoor dat je dakbedekking in een perfecte staat verkeert om te voorkomen dat er warmte ontsnapt. Laat eventueel een expert controle uitvoeren en eventuele schade herstellen.

Rookkanalen

Houd je rookkanalen gesloten zolang je je open haard niet gebruikt, aangezien hier ook warmte weg kan lopen. Uiteraard open je ze weer zodra je toch een gezellig vuur stookt.

Ventilatie

Klinkt vreemd? Nee hoor! Ook in de winter is het erg belangrijk dat je af en toe een raam of deur openzet om frisse lucht binnen te laten ten behoeve van de hygiëne. Doe dit dan ook.

Verwarming ontluchten

Er is sprake van een beperkte of zelfs afwezige warmteafgifte van je radiator wanneer er zich luchtbellen in bevinden. In dat geval is ontluchten je enige optie om de boel weer op gang te krijgen.

CV-ketel wintercheck

Alleen een perfect functionerende cv-ketel is in staat om je woning fatsoenlijk te verwarmen. Ben je van plan om over te gaan op een ander systeem of functioneert jouw model niet meer naar behoren? Dan is een tijdelijke cv ketel huren aan te raden totdat je situatie gewijzigd is.

Verlichting

Het wordt eerder donker buiten en daardoor is de behoefte aan verlichting sterker. Gebruik energiezuinige lampen om je kosten te drukken.

Kranen en afvoer buiten

Zorg dat je buitenkraan is afgesloten wanneer het vriest, aangezien deze anders kan barsten. Ook moeten je dakgoten van bladeren en ander vuil ontdaan zijn om opstoppingen en alle gevolgen van dien te voorkomen.

Thermostaat

‘s Nachts slaap je lekker onder de wol, dus is verwarming dan meestal niet nodig. Stel je thermostaat dan ook zo in dat deze alleen overdag aan staat.

Tags: