Je woning verzekeren, hoe werkt dat?

Wil je graag een verzekering afsluiten op diverse onderdelen van je huis? Dan kan je doorgaans kiezen tussen een opstalverzekering of inboedelverzekering. Tevens kan je kiezen voor een combinatie van deze twee verzekeringen, dit heet de woonverzekering, dan wel woonhuisverzekering. Een verzekering als de hiervoor genoemde, biedt dekking voor schades als gevolg van storm, inbraak of waterschade. Afhankelijk van het type verzekering heb je dan recht op financiële compensatie. Meer weten? Check dan de handige vergelijkingswebsite www.woonverzekeringspakket.nl.

 

Hoewel een opstal- en inboedelverzekering op enkele punten met elkaar overeenkomen, bestaan er toch belangrijke verschillen. Daarom gaan we in deze blog de verschillen tussen de diverse verzekeringen uitleggen, vergelijken we de soorten verzekeringen en mogelijkheden met elkaar en zorgen er zo voor dat je precies weet waarop jij je moet verzekeren en tegen welke prijs. Dat is wonen zonder verdere zorgen.

 

Woonverzekering

De eerste en meest uitgebreide vorm van verzekeren is de woonverzekering. Hierbinnen vallen zowel de inboedel-, als de opstalverzekering. Heb je bijvoorbeeld schade aan je huis als gevolg van brand, storm of water, dan ben je financieel gedekt middels dit type verzekering. Binnen de verzekering kan je echter nog kiezen uit verschillende voorwaarden, deze zijn weer te vinden onder de inboedel- en opstalverzekering. Het grote voordeel van de algehele woonverzekering is het gegeven dat je korting krijgt, omdat je twee verschillende verzekeringen (opstal en inboedel) met elkaar combineert.

 

Inboedelverzekering
Eén van de twee losse vormen van verzekeren is de inboedelverzekering. Met deze verzekering dek je jezelf tegen schade of waardeverlies van je inboedel, als gevolg van brand, waterschade of inbraak. De inboedel van je huis is het interieur, voorbeelden hiervan zijn stoelen, de bank, je televisie en de wasmachine. Vaak wordt binnen een inboedelverzekering na een inbraak, ook gestolen geld meegenomen binnen de dekking. Dit is doorgaans anders bij brand of waterschade. Verzekeringen kunnen daarbij heel verschillend omgaan met de voorwaarden binnen de inboedelverzekering en hetgeen ze wel en niet dekken.

 

Opstalverzekering

De tweede losse vorm binnen het verzekeren van je huis is de opstalverzekering. Hiertoe behoort alles dat ‘nagelvast aan je woning zit en je dus niet makkelijk kunt weghalen, zonder dingen te beschadigen’. Je ziet dus dat het interieur hier niet onder valt, want stoelen of een bank zou je in theorie nog uit huis kunnen halen, mocht er sprake zijn van brand of waterschade. Een laminaat parket vloer valt dan weer wel onder de opstal, omdat je deze niet één-twee-drie uit je huis kunt halen. Alle onroerende onderdelen van je huis zijn gedekt bij schade als gevolg van onder meer water, brand of inbraak. Tevens is het belangrijk om te weten dat een opstalverzekering verplicht is, wanneer je een hypotheek bezit op je huis.

Tags: