Ben je een paardenliefhebber? Dan is niets zo fijn om een eigen stal voor je paard te hebben. waar moet je dan aan denken als je dit wilt hebben? In dit artikel geef ik je tips en de paardenbenodigdheden, zodat jij zorgeloos je paard thuis kan stallen.
Administratie, leuker kan ik het niet maken
Ten eerste zal je naar de gemeente moeten om een vergunning aan te vragen. Je zal een vergunning moeten aanvragen voor de bouw van de stal, voor de aanleg van een paardenbak of zelfs een schuilstal. In het bestemmingsplan van je gemeente staat hoeveel er gebouwd mag worden. Vaak is er een ontheffing nodig voor een hobby waar ruimte voor nodig is.
Er zijn ook mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld als er niet meer dan 50% van het achteraf wordt bebouwd en het gebouw op de bouwvlek wordt gebouw. De bouwvlek kan je opvragen bij de gemeente.
Laat een paard nooit alleen
Let er goed op dat een paard nooit alleen mag staan. Paarden zijn namelijk kuddedieren. Zorg dus voor gezelschap! Je kan een tweede paard kopen, maar ook een shetlander is voldoende.
Verzorging is het belangrijkste
Als je een paard onderdak wilt bieden moet je aan alle paardenbenodigdheden denken. Zo moet je je mest kwijt kunnen. Je zal namelijk dagelijks de stal uit moeten mesten. Denk hierbij aan:
- Het plaatsen van een mestcontainer. Het is mogelijk om een mestcontainer te plaatsen. Die container wordt dan regelmatig geleegd. Het nadeel is wel dat je constant aan het scheppen bent.
- Je kan ook een mestput maken. Mest en urine kunnen niet zomaar in het milieu verdwijnen. De put moet daarom geseald worden, wat geleegd wordt door een vrachtwagen.
De paarden hebben natuurlijk vers drinkwater nodig. Het handigst is als er een waterleiding naar de stallen loopt. Je kan ook gebruik maken van automatische drinkbakken. Deze drinkbakken zijn gemakkelijk schoon te maken.
Zoek verder goed uit wat voor voeding je paard nodig heeft. Gaat je paard een dagelijkse training volgen? Of gaat je paard af en toe rijden? Ook moet je je paard soms iets extra’s geven, zoals appels en brood. Ook moet je hooi bestellen. Controleer wel altijd of er geen planten tussen zitten. Sommige planten kunnen behoorlijk giftig zijn. Voor een kleine paard ben je uiteraard goedkoper uit dan voor een grotere. Dit kan wel 120 euro schelen!
Overige paardenbenodigdheden
De hoeven van de paarden worden om de 6 weken bekapt. Dit kost ongeveer 30 euro per paard. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het paard. Hoe groter en zwaarder, des te duurder.
De tanden worden speciaal door paardentandartsen verzorgd. Dierenartsen mogen soms basishandelingen uitvoeren. De controle van het gebit kost ongeveer 15 euro. Een extra behandeling, zoals het trekken van een tand kost ongeveer 15 euro per tand.
Verzorg je paard met liefde
Wil je een paard in eigen stal? Verzorg je paard dan goed en denk aan alle paardenbenodigdheden. Een paard heeft, zoals je hierboven kan zien, best wat verzorging nodig. Dat is geen half werk!