Gras inzaaien: hier houd je rekening mee

  • Tuin
  • 18 augustus 2021
  • Home
  • Tuin
  • Gras inzaaien: hier houd je rekening mee
Gras inzaaien: hier houd je rekening mee

De meeste tuinen zijn voorzien van een gazon, al verschilt het soort gras weer per tuineigenaar. De ene gebruikt grasmatten, terwijl de ander voor graszaden kiest. Beide opties kunnen – mits goed aangepakt uiteraard – zorgen voor een fraai eindresultaat. Wil je voor zelf graszaad inzaaien kiezen? Dan is het dus ook van belang dat je de juiste stappen onderneemt, want de werkwijze bepaalt voor een groot deel hoe het geheel er uiteindelijk uit komt te zien. Hoe die werkwijze eruitziet, lees je hier!

Soort gras is bepalend voor het eindresultaat

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een gazon is het soort graszaad. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten graszaden te verkrijgen en ieder type heeft weer unieke eigenschapen. Denk er dus goed over na wat voor gazon je uiteindelijk zou willen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar bijpassende graszaden. Heb je een schaduwrijke tuin? Dan is een type graszaad speciaal voor schaduwgazon erg geschikt. Verder hebben sommige soorten zaden bijvoorbeeld snelgroeiende eigenschappen of hebben ze extra veel water nodig. Kom je er niet zelf uit? Laat je dan vooral uitgebreid adviseren door een specialist om te voorkomen dat je later spijt krijgt van je keuze.

Wat is de beste periode om graszaad te zaaien?

Tussen februari en oktober is de beste periode om te zaaien. Kijk daarnaast niet alleen klakkeloos naar de kalender, maar houd ook de temperatuur in de gaten. De bodem moet namelijk minimaal 10 graden Celsius zijn. In het voor- of najaar zaaien is trouwens ook mogelijk, maar dan moet je wel rekening houden met de kans dat de wortels zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Om de kans van slagen te vergroten, kun je in het voor- of najaar fosfor toevoegen aan het gras. Deze stof stimuleert de groei van de wortels.

Vochtige bodem is belangrijk

De ideale groeiomstandigheden van graszaden is een vochtige bodem. Als het te weinig geregend heeft en de bodem een beetje uitgedroogd is, dan moet je de grond extra water geven. Zet dus in de avond even de sproeier aan.

Zorg voor voldoende contact met de bodem

Naast een vochtige bodem is het ook van belang dat het graszaad voldoende contact heeft gemaakt met de grond. Dit houdt in dat je na het zaaien van het zaad even met een hark over de bodem moet gaan. Daarna wals je de boel nog even aan, zodat de zaadjes zich goed in de bodem nestelen. Zitten de zaden te “los”, dan kunnen ze niet ontkiemen. Sla deze stap dus niet over, want anders is er kans dat het gazon straks kale plekken ontwikkelt omdat de zaden niet overal even goed contact hebben gemaakt met de bodem.

Tags: