Het komt regelmatig voor bij de aankoop van een woning dat men de aanbouw achter de woning te donker vindt. Een aanbouw is vaak voorzien van een plat dak. Om in je aanbouw meer licht binnen te krijgen zou je er een extra raam in kunnen plaatsen of misschien zelfs tuindeuren. Dat zal zeker effect hebben, maar is ook een aanslag op je portemonnee. Wanneer je dak is voorzien van hout, dan zal daar inderdaad weinig licht door naar binnen kunnen komen. Om daar wat aan te doen zou je de planken kunnen vervangen door polycarbonaat golfplaten.
Polycarbonaat golfplaten zijn de sterkste golfplaten die je kunt gebruiken. Polycarbonaat is 300 X sterker dan glas. Omdat de platen helder zijn, zal er veel licht door naar binnen komen. Het is niet moeilijk om polycarbonaat golfplaten aan te brengen, omdat je ze gemakkelijk kunt zagen. Het enige nadeel van een dak dat helemaal bestaat uit de doorzichtige platen is dat het tijdens de warme zomerdagen binnen erg warm wordt als de zon erop schijnt. Je zult er dan een zeil of iets dergelijks op aan moeten brengen.
Het plaatsen van een lichtkoepel
Het is verstandiger om een of meerdere lichtkoepels te gebruiken voor het binnenkrijgen van meer licht. Er zijn veel verschillende soorten, maten en vormen. Ook worden ze van verschillende materialen vervaardigd. Het materiaal waarin de licht doorlatende materialen worden geplaatst, wordt van aluminium gemaakt. Omdat het aluminium is gepoedercoate zal het materiaal niet verweren door het zonlicht, de regen, de hitte en de kou.
Het voordeel van een glazen lichtkoepel
Omdat glas een hoge isolatiewaarde heeft, wordt dit nog veel toegepast bij lichtkoepels. Ook om geluid tegen te houden is glas perfect. Door de hoge isolatiewaarde is glas ook goed voor het verminderen van je energieverbruik. Het glas bij een lichtkoepel bestaat altijd uit minimaal 2 lagen waartussen de glaslagen argongas is aangebracht. Dit verhoogt de isolatiewaarde. De binnenste glaslaag is extra versterkt en de buitenste is voorzien van een coating waardoor het niet snel vuil zal worden.
Kunststoffen voor het lichtdoorlatende deel van lichtkoepels
Naast glas wordt er ook acrylaat en polycarbonaat gebruikt.
Acrylaat voor een lichtkoepel
Acrylaat is goed bestand tegen alle soorten weersinvloeden en is praktisch in alle vormen verkrijgbaar.
Polycarbonaat voor een lichtkoepel
Wanneer men een extra sterke lichtkoepel wil hebben, kan het deel dat het licht doorlaat worden voorzien van polycarbonaat. Het is niet alleen 300x sterker dan glas, maar is ook brandveilig en bestand tegen Uv-straling.
Een lichtkoepel met opstand
Wanneer je extra veel licht naar binnen wil krijgen, kun je een lichtkoepel met opstand gebruiken. Bij het plaatsen van de lichtkoepel met opstand moet je er wel rekening mee houden dat hij aan de onderzijde, waarmee hij op het dak wordt geplaatst, groter is dan aan de bovenzijde. Door de constructie zal er door de schuine opstand meer licht in de ruimte verspreid worden. Zo breng je meer natuurlijk licht naar binnen en bespaar je op de energiekosten.