6 Tips om je wintertuin te onderhouden

  • Home
  • Tuin
  • 6 Tips om je wintertuin te onderhouden
tuinonderhouden

In de winter ben je waarschijnlijk minder vaak in de tuin te vinden, want dan is het koud, regenachtig en soms ligt er zelfs sneeuw! Daarom hoef je de winter ook een stuk minder aan tuinonderhoud te doen. Wel zijn er een aantal taken die je in de winter kunt doen, zodat je in het voorjaar meteen kunt genieten van een fraai onderhouden tuin. 

Bomen en struiken snoeien

In de winter houden de meeste bomen en struiken een soort winterslaap. Dit houdt in dat de sapstroom een stuk minder is, waardoor je bomen en struiken makkelijker kunt snoeien, zonder dat ze gaan “bloeden” en veel vocht verliezen. Houd er alleen wel rekening mee dat bomen en struiken in de winter een stuk zwakker zijn en dat de kou en vorst ook schade aanrichten. Geef de boom of struik na het snoeien daarom genoeg tijd om te herstellen. Gaat het vriezen de komende dagen? Wacht dan even met snoeien. Deze klus doe je namelijk idealiter wanneer er geen vorst op komst is.

Bollen planten

Wil je in het voorjaar genieten van uitgebloeide bloembollen? Dan moet je deze op tijd planten, zodat ze alvast goed wortelen in de grond. Doe dit wanneer de temperatuur lager dan 0 graden is. Je zult in het voorjaar zien dat de bloemen fraai uit de grond schieten!

Zorg voor vogels

Vogels laten zich in de winter minder vaak zien, maar zijn hier en daar toch wel aanwezig. De winterperiode is lastig voor veel dieren, omdat voedsel dan een stuk schaarser is. Hang daarom vogelvoer op in de tuin, zodat de vogels toch iets te eten hebben. Daarnaast zorgt dit natuurlijk ook voor een levendig tafereel in de tuin!

Onderhoud van het gazon

Een fraai gazon zorgt voor kleur in de tuin en geeft het geheel een verzorgde look. Maar vergeet niet dat het gazon ook winterklaar gemaakt moet worden. Wanneer het vriest, kun je beter niet over het gazon lopen, want dan breken de grassprieten af. Ook moet je afgevallen bladeren en ander soort vuil regelmatig van het gras verwijderen, ook tijdens de winter. De bladeren dekken namelijk het gras af, waardoor er geen zonlicht meer op komt. Het gras kan dan verkleuren of zelfs doodgaan, waardoor je lelijke plekken in het gazon krijgt. Sneeuw kun je overigens wel zonder problemen op het gras laten liggen.

Planten beschermen

Sommige plantjes en bloemen moeten in de winterperiode beschermd worden, omdat deze minder goed tegen de kou opgewassen zijn. Potplanten kunnen het beste binnenshuis overwinteren of verplaatst worden naar een beschutte plek ergens anders in de tuin. Planten en bloemen die in de grond zitten en slecht tegen vorst kunnen, moeten ingepakt worden met bijvoorbeeld stro en een vliesdoek. 

Onkruid verwijderen

Het komt weliswaar niet vaak voor, maar ook in de winter kan onkruid groeien. Dit gebeurt vooral als de temperatuur een tijd boven de nul blijft. Zodra je onkruid ziet, dan kun je dit het beste meteen verwijderen. Doe dit met wortel en al, want dan is de kans het kleinst dat ze weer opnieuw groeien.

Tags: