Zo werkt koken op inductie

In de afgelopen jaren zijn steeds meer woningbezitters overgestapt op koken met een inductiekookplaat. Dit is niet voor niets! Koken op inductie biedt verschillende voordelen, ten opzichte van koken met een traditioneel gasfornuis. In sommige gevallen is het daarbij noodzaak om op inductie te koken. Denk bijvoorbeeld aan appartementen in grote flats, die tegenwoordig zelden nog van een gasaansluiting worden voorzien. Ook in nieuwbouwwoningen wordt steeds minder vaak een aansluiting op de gasvoorziening gemonteerd. In dit artikel vertellen we je meer over koken op inductie!

Werking van koken met een inductiekookplaat

Bij een inductiekookplaat wordt er gebruik gemaakt van meerdere elektrische spoelen, die onder de kookplaat verwerkt zijn. Deze spoelen zorgen dat er bij het inschakelen van het kooktoestel een magnetisch veld ontstaat. De wervelstroom die hierbij op gang komt, zorgt dat er warmte gegenereerd wordt. Dit komt niet alleen door de wervelstroom, maar door de combinatie met de weerstand die de onderzijde van een pan biedt. Het gehele proces van het verwarmen van de pan en het water in de pan noemen we magnetische hysterese. Op internet vind je hier meer informatie over.

Voordelen van koken met inductie

Wij spraken met een ervaren elektricien over de mogelijkheden, werking en voordelen van koken op inductie. Deze elektricien vertelde ons dat er verschillende voordelen aan deze kookplaten zitten. Een van deze voordelen is het feit dat de kookplaat zelf niet snel warm wordt, omdat de warmte pas in de pan wordt opgewekt. Daarbij zorgt dit ervoor dat het water in een pan veel sneller aan de kook kan worden gebracht, dan bij een normaal gasfornuis. Op deze manier verbruik je minder energie, waardoor je met een inductiekookplaat goedkoper uit zal zijn op termijn.

Tip: houd er rekening mee dat niet alle pannen geschikt zijn, om gecombineerd te worden met een inductiekookplaat.

Tags: