Wat te doen bij een verstopte afvoer?

Een verstopte afvoer is op verschillende manieren te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de nare stank, die rond een verstopte afvoer kan hangen. Het openen van een raam is vaak niet voldoende om de stank weg te laten stromen. Daarbij is het gevolg van een verstopping in de afvoer, dat het water steeds moeizamer weg zal lopen. Voor het ontstoppen van een afvoer heb je niet altijd een loodgieter nodig! Met de handige woonideetjes uit dit artikel los je een afvoerverstopping relatief eenvoudig zelf op.

Lukt het niet om de afvoer met deze tips te ontstoppen? Schakel in dat geval alsnog een loodgieter in. Veel loodgieters werken met een spoeddienst, die 24 uur per dag kan worden opgeroepen. Handig, wanneer je op de late avond met een verstopt toilet zit.

Een afvoer ontstoppen met soda en een ontstopper

Een van de manieren om een verstopping op te lossen, is het gebruik van soda. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval in de afvoer los zal komen te zitten. Zeker bij een verstopte gootsteen of een verstopte afvoer onder een wastafel werkt dit. Het restafval wordt hier vaak gevormd door vette haren, zeepresten en etensresten. Combineer het gebruik van soda met een traditionele ontstopper. De ontstopper zorgt dat de druk op de afvoer toeneemt, waarmee het afval van de afvoerwand getrokken wordt.

Gebruik een trekveer in de afvoer

Een alternatief voor het gebruik van een traditionele ontstopper, is het gebruik van een trekveer. Dit is, zoals de naam wellicht al deed vermoeden, een lange en flexibele veer. Het door de afvoer bewegen van de veer zorgt ervoor, dat het afval los zal laten van de afvoerwand. Combineer de trekveer met soda, om ook de restjes los te weken in de afvoer. Nadat je soda in de afvoer gestrooid hebt, dien je de afvoer met heet water door te spoelen.

Bron: loodgieter Utrecht

Tags: