Als je al wat langer in je huis woont of als je net een nieuw huis hebt gekocht, dan kom je op een gegeven moment op de vraag wat je met je plafonds aanmoet. Als je net de sleutel van je nieuwe huis hebt, dan wil je graag alles meteen goed doen. Bij een nieuw huis kies je gemakkelijker voor een nieuw plafond. Het plafond van bijvoorbeeld de woonkamer en keuken kan er behoorlijk geleefd uitzien. Met name als er beschadigingen of vochtplekken in het plafond zitten, is repareren en opknappen niet wat je wilt. Als je al een paar jaar woont, dan ligt de drempel om het plafond te vervangen hoger. Je knapt de plekjes steeds weer op. Tot het echt niet meer kan. Bij elke reparatie ontstaat weer een nieuw probleem.
Nieuw plafond
De eerste stap is het oude plafond te verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om het nieuwe plafond over het oude heen te monteren. Je moet dan wel genoeg hoogte in de kamer hebben. Meten is weten, dus meet alles goed op voordat je de beslissing neemt. Afhankelijk van hoe oud het bestaande plafond is, zul je meer of minder materiaal moeten verwijderen. Bij een oud plafond kom je nog wel eens stro-achtig materiaal tegen. Ook de tengels van het oude plafond zijn meestal niet meer bruikbaar. Er komt nog verbazingwekkend veel puin van een plafond af, zeker als het om meerdere kamers gaat. Zorg ervoor dat je voorbereid bent om het afval netjes af te voeren. Je kunt ook een container huren.
Systeemplafond een goede optie
Bij een nieuwe plafond denk je waarschijnlijk meteen aan gipsplaten en stucwerk. Het is vrij veel werk om een dergelijk plafond te installeren. Je hebt er de nodige expertise voor nodig. Je komt er vaak niet onderuit om een vakman in te huren. En als het plafond er eenmaal in zit, dan kun je niets meer wijzigen. Een systeemplafond kan tegenwoordig prima in je huis. Een systeemplafond is snel en efficiënt te monteren, lees verder over een systeemplafond. Onderhoud of reparatie is easy. Bijkomend voordeel is verder dat de akoestiek in je kamer erop vooruit zal gaan.