Hoe sluit ik nieuwe verlichting aan?

Je wilt al een tijdje een nieuwe lamp in je keuken. Want eigenlijk zie je niet meer zoveel op je aanrecht als je staat te koken. Je gaat eerst op zoek naar een nieuwe lamp. Neem je het klassieke peertje of ga je voor de inbouwspots? En staan deze dan in serie geschakeld of functioneren ze parallel? Kun je het lichtpunt dimbaar maken of niet? Een hoop beslissingen met vragen die een ervaren elektricien van te voren kan beantwoorden.

De eenvoudig oplossing

Ga je voor de eenvoudige oplossing en sluit je één lamp aan op het bestaande lichtpunt, dan is het niet zo’n uitdaging om zelf aan de slag te gaan. Met een spanningsmeter, een kroonsteentje, draadstripper en een goede schroevendraaier kom je een heel eind. Haal eerst de stroom eraf! En let goed op dat je alle draden  juist verbindt, anders krijg je kortsluiting.

De wat gecompliceerdere oplossing

Ga je voor de meer gecompliceerdere oplossing van het aansluiten van meerdere lampen op één lichtpunt? Of moet je het plafondlichtpunt verplaatsen? Dan lijkt de hulp van een ervaren elektricien uitkomst te bieden. Hij kan het werk snel en veilig voor je uitvoeren. Stroompunten verplaatsen vraagt namelijk nogal wat expertise.

De “ik wil eigenlijk heel wat anders” oplossing

Ga je liever voor een serie aan spotjes die je weggewerkt wil hebben in wand en/of plafond? Dan ontkomt je er bijna niet aan om een ervaren elektricien het elektrawerk te laten doen. Het afmonteren van de spotjes zou je daarna zelf kunnen doen. Dat scheelt weer kosten.

Hulp van de ervaren elektricien

Hoe dan ook, een ervaren elektricien kan je adviseren over wat voor jou een goede oplossing is. Heb je meer wensen dan een eenvoudig ‘peertje’ vervangen? Schakel dan een elektricien in en voer de klus waar mogelijk eventueel samen uit.

Tags: