Een CV-ketel kopen doe je maar eens in de vijftien tot twintig jaar, en als je hem niet nodig hebt zul je er misschien niet zo snel over nadenken. Maar de CV-ketel heeft wel veel invloed gehad op onze huizen en heeft verandering met zich mee gebracht. Lees hier over de geschiedenis van de CV-ketel.
Wat is een CV-ketel?
Een centrale verwarmingsketel zorgt ervoor dat een huis warm blijft. Ook zijn er ketels die tegelijk zorgen voor warm water in huis. Een CV-ketel stookt meestal op aardgas en wordt verhit door een brander met water, dit maakt het een effectieve manier van stoken. De ketel bevat een circulatiepomp, die zorgt ervoor dat het warme water constant blijft circuleren zodat jij kunt genieten van je verwarming en warme water. Vervolgens kun je de temperatuur meestal aanpassen met een thermostaat. De thermostaat bevindt zich vaak in de huiskamer en ziet eruit als een klein schermpje met een temperatuurweergave.
Uitvinding
Het eerste warmwatersystemen is uitgevonden in 1831 door Jacob Perkins. Een aantal jaren daarna werd het toegepast in Frankrijk, Denemarken en vervolgens ook Duitsland. Het idee om een geheel pand te verwarmen vanuit één warmwater bron was vroeger al bekend bij de Romeinen. Dit idee is eigenlijk verwaterd omdat er een industriële revolutie aankwam. Het toepassen van brandstoffen zoals aardgas en steenkool werd ineens veel gebruikelijker. Voordat dit allemaal werd ontdekt hielden de mensen zich warm met houtvuur tijdens de koude maanden. Je kunt je vast voorstellen hoe revolutionair het was om mee te maken dat je ineens gemakkelijk warmte kon creëren zonder zelf een vuur te moeten maken.
Keurmerken
Tegenwoordig zijn er keurmerken voor CV-ketels, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Dit heet de Gaskeur en is een kwaliteitskeurmerk die je op elke Nederlandse ketel kunt vinden. Zo kom je erachter hoe snel je ketel warm water kan geven, hoe hoog het rendement is en of het geschikt is om er een zonneboiler op aan te sluiten. Bij het keurmerk staat veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid voorop. Om de twee jaar worden ketels gecontroleerd om te zien of zij voldoen aan het keurmerk. Het is namelijk belangrijk om jezelf te voorzien van een veilige ketel.
Voordelen
Een groot voordeel van een CV-ketel is de lange levensduur. Ketels gaan jarenlang mee, dus meestal is het maar een eenmalige aankoop. Je zult ook redelijk goedkoop uit zijn omdat nieuwere varianten vaak duurder zijn. Ook de maandelijkse kosten zijn laag omdat de stookkosten met en CV-ketel meevallen. Een ander fijn idee is dat je je radiatoren niet hoeft te vervangen bij het aanschaffen van een ketel. Sommige mensen denken misschien dat je nieuwe leidingen moet laten plaatsen, maar dit is niet nodig bij de aanschaf van een CV-ketel. Verder is het prettig dat je gauw warm water hebt en kun je makkelijk een onderhoudsbeurt inplannen eens in de zoveel tijd.
Conclusie
Een CV-ketel was een revolutionaire uitvinding en wordt nog steeds veel gebruikt. Dat is niet voor niets, ze zijn namelijk goed geprijsd en gaan zeer lang mee.