De zon begint weer door te komen, de vogeltjes gaan zingen en de bloemetjes springen weer op vanuit de grond; het wordt lente. En buiten eindelijk het einde van je winterdip, het vooruitzicht van zomervakantie en het fijne gevoel van het eindelijk mogen opbergen van je winterjas komt er voor velen ook vaak iets anders kijken bij de beginnende lente: de drang om alles op te ruimen en schoon te maken. Dit is puur biologisch instinctief: de lente betekent tijd voor nieuw leven, daarom beginnen planten te bloeien en de vogeltjes te fluiten als onderdeel van een paringsritueel. En al dat nieuwe leven moet natuurlijk goed worden opgevangen – in een schoon en opgeruimd huis. Dus ook al zijn we minder direct in verbinding met de lentekriebels, de lenteschoonmaak is gewoon biologisch te verklaren! Maar hoe pak je het nou het beste aan?
Stap 1: Verbouwen?
Als je denkt dat je buiten de grote schoonmaak ook nog grote veranderingen wil maken aan je interieur, is het het handigst om dat eerst te doen. Elke vorm van verbouwing maakt enige rommel of viezigheid, dus zo voorkom je dat je alles dubbel moet doen! Weet je niet hoe je het aan moet pakken? Denk eens aan een nieuw laminaat. Bij veel bedrijven komen ze je nieuwe laminaat gratis leggen, zodat jij je ondertussen met de rest van het huis bezig kunt houden. Ideaal!
Stap 2: De gewone schoonmaak
Begin met je dingen die je normaal altijd doet. Stofzuigen, opruimen, afwassen, de was doen. Zo heb je een goede basis en weet je zeker dat je de makkelijke dingen niet vergeet.
Stap 3: De vergeten hoekjes
Nu is het tijd voor het echte werk. Denk aan alle kleine hoekjes en plekjes die je normaal niet ziet. Ga op de grond liggen, bekijk je huis vanuit een andere hoek, en je ziet ineens hoeveel plekjes je normaal eigenlijk vergeet. Het fijne aan het ontdekken daarvan is dat zodra je ze een keer hebt gespot, je ze daarna nooit meer vergeet!
Stap 4: Herinrichting
Nu alles schoon en opgeruimd of zelfs vernieuwd is, is het tijd om wat meer structuur te creëren. Haal je boekenkast en/of al je keukenkastjes een helemaal leeg, kijk of er misschien dingen weggegooid kunnen die je weinig gebruikt, en maak een duidelijke nieuwe indeling. Of voeg wat nieuws toe, bijvoorbeeld door je boekenkast op kleur of op alfabetische volgorde in te delen. Misschien houdt het je ook nog eens gemotiveerd om de boel voortaan net wat meer opgeruimd te houden!