Wat te doen met een defecte cv-ketel

Van tijd tot tijd kun je problemen ondervinden met jouw cv-ketel. De meeste van deze problemen kunnen worden opgelost door een routine-service te boeken bij een goede en ervaren loodgieter. Helaas zal je ketel het meest waarschijnlijk kapot gaan tijdens het koudste deel van het jaar, waardoor je geen warmte en warm water hebt wanneer je ze het meest nodig hebt. Hier kan je meer lezen over wat je moet doen wanneer je cv-ketel defect is.

Hoe weet je dat je cv-ketel defect is?

Als je warmte en warm water verliest, weet je vrij snel dat je cv-ketel defect is. Maar er zijn andere symptomen waarop je kunt letten, n.l.:

  • Ongewone fluitende, bonzende, gerammel of tikkende geluiden
  • Een hoger dan gemiddeld gasverbruik geeft aan dat de ketel niet efficiënt presteert
  • De waakvlam heeft een ander kleur
  • Zal een hogedruk vertonen in plaats van door te gaan met een constante druk

Wat te doen als de cv-ketel defect is?

1 Controle

Controleer de cv-ketel eerst, voordat je aanneemt dat deze kapot is. Controleer of deze goed wordt gevoed door gas, elektriciteit en water. Kijk of andere gastoestellen, zoals ovens en kookplaten, in jouw huis werken. Als dit niet het geval is, heb je mogelijk een probleem met de gastoevoer en moet je contact opnemen met de loodgieter.

2 Ga na of je garantie hebt

Als jouw ketel relatief nieuw is, valt deze mogelijk nog onder de garantie. Zo ja, als je contact opneemt met de fabrikant, moeten deze kunnen helpen; het ondersteuningsniveau dat ze bieden, kan echter variëren.

Als je huurt, bel dan de verhuurder. Het is waarschijnlijk dat ze een voorkeurstechnicus hebben waarmee ze contact kunnen opnemen, en het is altijd belangrijk dat ze op de hoogte zijn van eventuele problemen die je hebt.

3 Blijf warm en veilig

Als je ketel in de winter kapot is, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om warm te blijven zonder centrale verwarming. Dit is vooral cruciaal voor ouderen, kinderen en mensen met chronische aandoeningen. Draag voldoende kleding, trek gordijnen open, gebruik flessen warm water en als je denkt dat situaties onveilig zijn, verhuis dan naar het huis van een familielid of vriend of ga naar een hotel. En laat de loodgieter snel komen. Als je de deuren gesloten houdt en een oude handdoek gebruikt om eventuele openingen eronder te bedekken, houdt je de warmte binnen en voorkom je dat je koud aanvoelt.

4 Bel een loodgieter

Je wilt niet langer wachten dan nodig is om jouw verwarming en warm water terug te krijgen. Zodra je zeker weet dat jouw ketel kapot is, belt je een gekwalificeerde, professionele loodgieter die jouw probleem kan oplossen. Reparaties voor een defecte ketel kunnen bij sommige bedrijven duur zijn, maar je kunt er zeker van zijn dat wanneer je de loodgieter belt, je de beste service krijgt voor een redelijke en eerlijke prijs. De loodgieter heeft altijd een uitgebreid assortiment onderdelen bij zich, wat betekent dat hij 80% van de tijd het probleem kan oplossen zonder een volgend bezoek.

Tags: