Wat moet je weten als je je eerste huis gaat kopen?

Misschien ga je wel voor het eerst op jezelf wonen. Of wellicht ga je samenwonen met de liefde van je leven. Dit zijn beide twee spannende en grote veranderingen in je leven. Je wil je op deze stap zo goed mogelijk voorbereiden, maar is dit ook mogelijk? Er gebeuren altijd onverwachtse dingen waar je je niet op kan voorbereiden. Om je toch zo goed mogelijk op weg te helpen lees je in dit artikel een aantal mogelijkheden om de kans op een droomhuis te vergroten!

Schakel een professional in

In deze tijd is het in de meeste gevallen erg lastig om een huis te kopen. De vraag is hoger dan het aanbod waardoor de vraagprijzen en de verkoopprijzen stijgen. De concurrentie is erg hoog wat er voor zorgt dat de prijs omhoog wordt gedreven. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van professionals. Een aankoopmakelaar kan je bijvoorbeeld helpen met het vinden van het huis en met het bieden op dit huis. Dit heeft verschillende voordelen. Als je jouw droomhuis hebt bemachtigd wordt het aangeraden om een hypotheekadviseur in te schakelen. Dit heeft verschillende voor- en nadelen. Deze staan hier voor je op een rijtje.

Waar ben je naar opzoek?

Als je eenmaal het besluit hebt genomen om een huis te gaan kopen is de volgende stap het goed uitzoeken waar je precies naar op zoek bent. Een huis kopen is een grote investering waar je achteraf geen spijt van wil hebben. Uiteraard kan je in de loop van de jaren of direct veel aanpassen aan de woning. Maar er is iets wat je absoluut niet kan veranderen: de locatie. Denk van tevoren goed na over wat je eisen zijn aan de locatie. Ben je al bekend met het dorp/de stad waar je in gaat wonen en weet je al exact in welke wijk/buurt je wil gaan wonen? Dan heb je geluk! Wanneer je naar een onbekende plek verhuisd is het erg lastig om de beslissing te maken. Een goeie tip is: bezoek de woonplaats op verschillende moment en ga eens boodschappen doen in de supermarkt waar je ook je boodschappen zou gaan doen als je daar woont. Op die manier proef je de sfeer en kom je meer te weten over de inwoners.