Waar wordt de waarde van je woning op gebaseerd?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen ontzettend stijgen. Voor dit jaar voorspelt ABN AMRO een stijging van zes procent. Hoe komt het dat de huizenprijzen zo hard stijgen? Hoe wordt de waarde van je huis bepaald? In dit artikel praat ik je bij.

Ongekende stijgingen

In de financiële crisis werden er nog nauwelijks huizen gekocht. Starters leefden in onzekerheid en er werd nauwelijks huizen gebouwd. Huizen worden steeds meer verkocht om te verhuren of om op te knappen en daarna voor grof geld te verkopen. Zo worden steeds meer woningen verkocht voor bed & breakfast. Ook de rente staat veel lager dan een aantal jaren terug. Hierdoor wordt er steeds meer in huizen belegd.

Door de economische groei is er opeens veel vraag naar woonruimtes en vakantieadressen. De starters op de arbeidsmarkt hoppen van de ene goed betaalde baan naar de betere, waardoor zij bereid zijn hoge prijzen te betalen. Zo kan je in Amsterdam tot wel 2000 euro huur betalen voor nog geen vijftig vierkante meter.

Hoe wordt de waarde van je huis bepaalt?

Er zijn veel factoren die Bij de taxatie van je huis. De onderstaande punten zijn slechts een greep:

  1. De locatie. De locatie is natuurlijk ontzettend belangrijk. Is je woning vlakbij het centrum? Zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer en met de auto? Dan gaat je waarde van je huis omhoog. Ook het soort wijk en zelfs de plaats in de wijk zijn van invloed.

Aan de locatie kan je niet veel doen. Het is wel verstandig om rekening te houden met dingen die voor jou op dit moment niet interessant zijn, maar wat voor anderen toch anders ligt. Zo is het misschien voor jou nog niet belangrijk dat er scholen in de omgeving zijn, maar voor een gezin is dit toch anders.

  1. De afmetingen. Hoe groot is je huis? De afmetingen kan je wel degelijk veranderen, door bijvoorbeeld een uitbouw te laten maken. Gunstig voor de taxatie voor je huis!
  2. Spreekt eigenlijk voor zich. Zorg er voor dat je huis goed is opgeruimd en er bij een bezichtiging er verzorgd uit ziet!
  3. De tuin. Veel kopers zijn op zoek naar buitengebied. Niet iedereen is op zoek naar een tuin, maar een tuin draagt zeker bij aan een hoge waardebepaling van je huis. Woon je in de stad? Dan waarderen kopers het als je een dakterras of balkon hebt.

Het is zeker aan te raden om een taxatie van je huis te laten doen. Ook kan je dit aan een makelaar overlaten. Zeker in deze tijd kan je profiteren van de stijgende huizenprijzen. Wie weet kan jij al vroeg rentenieren!

Tags: