Voor nu en de toekomst! Gasloos bouwen

  • DIY
  • 15 januari 2019
  • Home
  • DIY
  • Voor nu en de toekomst! Gasloos bouwen

Een woning zonder gas was tot kort geleden ondenkbaar. Maar gasloos bouwen is sinds juli 2018 volgens de wet verplicht en is het streven naar een gasloos Nederland. Maar hoe is dit in de praktijk?

Elektrisch vervanging

Gasloos bouwen is in Nederland dus verplicht, maar wat houdt dit nou precies in. Hij zit dus niet meer aan het gasnet vast en daardoor moet een alternatieve vorm van energie gevonden worden. Zo is het vooral de bedoeling dat je huis op elektriciteit loopt in plaats van gas. Daarnaast heb je tegenwoordig veel aanbod als het gaat om radiatoren of elektrisch koken.

Elektrische radiatoren zijn tegenwoordig eenvoudig te bedienen. Zo vergeet je nooit om de thermostaat open of dicht te draaien. Daarnaast hebben ze ook altijd een timer of klokprogramma. Elektrisch koken is tegenwoordig erg geavanceerd. Zo zijn er tegenwoordig eenvoudig perilex platen te installeren om zo over te gaan op elektrisch koken.

Zonnepanelen

Ook wel pv-panelen genoemd, dit geeft je een duurzame bron van energie aan je huis. Hiermee wek je zonder er veel voor te doen energie door middel van zonlicht. Hierdoor bespaar je het verbruik van grondstoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Hoeveel panelen en de plek waarop je ze plaatst hangt natuurlijk van je woning af.

Waterpomp

Voor warm water en vloerverwarming is een waterpomp een uitstekende alternatief. De ventilatiewarmtepomp is een hybride installatie die in samenwerking met de cv ketel werkt. Daarnaast heb je ook nog een lucht-water warmtepomp die buitenlucht gebruikt met aardwarmte. Deze heeft een buitenunit en een binnen unit. Hierdoor kan er buiten en binnenlucht gecirculeerd worden.

3P’s

People, planet en profit alle 3 in verhouding staan om zo te spreken van duurzaam. Dit zorgt voor een groene oplossing waarbij elke partij profiteert. Zo heb je er zelf, je portemonnee en de planeet er iets aan. Kies daarom voor groen als je visie voor morgen. Hierdoor geef je jezelf en de wereld een betere uitgangspositie voor de toekomst. Als je je houdt aan dit soort ingrepen kan je volledig duurzaam zijn en zal je later er de vruchten van plukken!

Tags: