Verzekeringen die je in je huis moet hebben

Welke verzekeringen je nodig hebt in huis is afhankelijk van jouw financiële situatie. Je kunt bijvoorbeeld brandverzekeringen vergelijken. Een brandverzekering is namelijk erg gunstig in een woning.  DIt hangt er bijvoorbeeld van af of je alleen een woning koopt of samen. En kunnen de lasten eventueel betaald worden van één salaris? Verzekeringen voor een koophuis zorgen ervoor dat jouw woning ook bij een ongeval of schade een goede investering blijft.En dat je deze schade dus niet onverwacht zelf hoeft te betalen. Bij brand is een opstalverzekering bijvoorbeeld van toepassing. Handige koophuis verzekeringen zijn ook de inboedelverzekering en de rechtsbijstandsverzekering. Met een inboedelverzekering wordt de schade aan spullen in je huis verzekerd. Dit kan gaan van schade, tot lekkage en tot diefstal.. Een rechtsbijstandsverzekering is handig wanneer er zich een ruzie voordoet met bijvoorbeeld de buren of de gemeente.Je bent dan verzekerd voor rechtsbijstand. Je kunt dan geholpen worden door een jurist. Het ligt helemaal aan jezelf waarvoor je voor verzekerd wilt worden, al zijn sommige verzekeringen wel verplicht. 

Wat is een verzekering?

Een verzekering is een wederzijdse overeenkomst tussen enerzijds de verzekeraar die zich voor een vast bedrag verbindt om anderzijds de verzekerde te vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen. Dit komt er op neer dat jij betaalt aan de verzekeraar om jou te verzekeren in het geval van schade. Deze verhouding is te realiseren omdat er je natuurlijk niet elke maand schade lijdt. Op die manier verdient de verzekeraar geld, maar kan hij jou wel helpen in het geval dat er schade wordt geleden. 

Hoe sluit je een verzekering af?

Rechtstreeks bij een verzekeringsonderneming kun je een verzekeren afsluiten. Deze wordt ook verzekeringsmaatschappij genoemd: Je kan zowel ter plaatse bij de onderneming als via het internet of telefoon een verzekering afsluiten, zonder tussenpersoon. Ook kan het via een verzekeringstussenpersoon. De voornaamste types tussenpersonen zijn  bijvoorbeeld makelaars. Dit zijn zelfstandige adviseurs. Een makelaar is verplicht om een verzekering af te sluiten. Het gros van de verzekeringen wordt wel afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij.