Verwelkom de warme winter | Maak je woning klaar voor de kou!

  • Home
  • Interieur
  • Verwelkom de warme winter | Maak je woning klaar voor de kou!

Althans, klaar om de lage temperaturen buiten te houden. Dat moet geen enkel probleem zijn zolang je verschillende zaken in je huis eens uitgebreid controleert.

Zodra de deur dicht is en de verwarming aanstaat, ben jij al tevreden. Onterecht! Check de volgende zaken grondig om zeker te zijn van een aangenaam binnenklimaat gedurende de winter:

Isolatie

Voldoet je isolatie nog aan de gestelde eisen of merk je dat er warmte ontsnapt? Breng dan de nodige reparaties aan en/of maak gebruik van tochtstrips. Naast ramen en deuren moeten ook je dak, kelder en zolder volledig van isolatie zijn voorzien.

Naden en kieren

Zodra er leidingen door je muur lopen, heb je te maken met de opening eromheen, die volledig gedicht moet worden. Zo niet, dan treedt er warmteverlies op. Gebruik kit of isolatieschuim voor een volledige afsluiting.

Dakbedekking

Zolang de staat van je dakbedekking te wensen over laat, kan ook hier warmte ontsnappen. Voer een controle uit en laat eventuele schade herstellen door een expert.

Rookkanalen

Ook hierdoor kan warmte ontsnappen. Houd ze daarom dicht zolang je je haard niet gebruikt. En vergeet ze niet weer te openen wanneer je besluit toch je haard aan te steken.

Ventilatie

Ook gedurende de koude winter blijft de behoefte aan frisse lucht onverminderd. Open af en toe een raam of deur ten behoeve van de hygiëne in je woning.

Verwarming ontluchten

Je zult merken dat je radiator weinig warmte afgeeft wanneer er luchtbellen doorheen lopen. Aarzel daarom niet om je verwarmingssysteem volledig te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Zolang je cv ketel niet optimaal functioneert, wordt je huis niet fatsoenlijk verwarmd. Ga je echter binnenkort verhuizen? Dan haal je jezelf natuurlijk liever geen kostenpost op de hals door het apparaat volledig te vervangen. Een cv ketel huren kan dan ook.

Verlichting

Zodra het weer sneller donker wordt, ontsteek je eerder op de dag je verlichting. Druk daarom je elektriciteitskosten door energiezuinige lampen in te draaien.

Kranen en afvoer buiten

Laat je buitenkraan niet openstaan, aangezien je anders de leidingen beschadigt. Verzeker je er bovendien van dat er, voordat de vorst inzet, geen bladeren en ander vuil in je dakgoot liggen. Zo voorkom je opstoppingen.

Thermostaat

Zodra je je ogen dicht wilt doen, kan je verwarming wel weer wat naar beneden geschroefd worden. Je deken zou immers warm genoeg moeten zijn. Stel je thermostaat slim in om je energiekosten laag te houden.

Tags: