Tips om de ventilatie in je huis goed door te laten komen

  • Home
  • DIY
  • Tips om de ventilatie in je huis goed door te laten komen

De binnenklimaat is een belangrijke factor in je gezondheid. Door goed te ventileren denk je aan jezelf en je huis. Maar hoe zorg je dan voor een optimaal binnenklimaat? Waar moet je beginnen? Heb je wel eens van spirobuizen gehoord? In dit artikel praat ik je bij.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Houd je de deur dicht voor frisse lucht, dan zet je het tegelijkertijd open voor bacteriën en schimmels. Deze binnendringers kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan je chronisch verkouden worden en behoorlijk benauwd raken. Vocht in huis zorgt voor schade. Zo kan je behang loslaten en ontstaan er vochtplekken aan je muur. Spirobuizen helpen lucht gemakkelijker te geleiden.

Waar komt vocht vandaan?

Wist je dat vocht van je eigen transpiratie vandaan komt? Wij transpireren zo’n 1 liter per dag als je niet veel doet. Ben je druk bezig? Dan verdubbelt dat. Je ademhaling zorgt ook voor vochtophoping. Als je huisdieren hebt wordt het nog vochtiger in huis!

Huishoudelijke apparaten stoten ook vocht uit. Bij het bakken en braden zie je vast wel vocht ontstaan. Over het douchen hoeven we het niet eens te hebben…

Leren te ventileren

  • Zorg voortdurend voor frisse lucht. Lucht moet door je huis kunnen stromen, via open raampjes en ventilatieroosters. Met spirobuizen heb je grote ronde luchtkanalen. Door de vorm en gladde binnenkant kan het lucht goed transporteren.
  • Verminder het vocht in huis. Droog bijvoorbeeld de was buiten, kook met het deksel op de pan en droog de vloeren na het dweilen. Ben je dus aan het koken of douchen? Ventileer!
  • Lucht de kamers met regelmaat. 10 tot 30 minuten is al voldoende.

Dat lucht op

Ventileren vergeet je al snel. Op korte termijn merk je niets hiervan, maar je gezondheid en huis kunnen er behoorlijk onder leiden. Hierboven heb ik je tips gegeven hoe je dit kan tegengaan. Hopelijk lucht dit voor je op.

Tags: