Onderhoudstips voor vaatwassers: Zo verleng je de levensduur van je apparaat

  • Home
  • Geen categorie
  • Onderhoudstips voor vaatwassers: Zo verleng je de levensduur van je apparaat

Wanneer je wilt dat je vaatwasser zo lang mogelijk meegaat, is het essentieel om deze goed te onderhouden. Daarnaast zal goed onderhoud ook ervoor zorgen dat de vaatwasser zijn optimale prestaties behoudt en zal het mogelijke problemen voorkomen. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet voor het goed onderhouden van je vaatwasser die de levensduur van het apparaat zullen verlengen. 

Regelmatig gebruik

De eerste tip klinkt misschien tegenstrijdig, maar om je vaatwasser in goede conditie te houden is het belangrijk deze regelmatig te gebruiken. Op deze manier voorkom je namelijk dat overgebleven voedselresten aan de onderkant van de vaatwasmachine of in het filter achterblijven, ga je het ontstaan van kalkaanslag tegen, en hoef je de vaatwasser minder vaak grondig schoon te maken. Echter is overbodig gebruik van de vaatwasser natuurlijk ook niet goed. 

Grondige reiniging

Voor het onderhouden van de vaatwasser is het belangrijk om het apparaat om de zoveel tijd grondig te reinigen. Over het algemeen kan je een periode van twee maanden aanhouden. Sommige vaatwassers hebben hiervoor een handige zelfreinigende cyclus die gebruikmaakt van hoge temperaturen om zo bacteriën te doden en de binnenruimte te reinigen. Het is hierbij belangrijk dat er geen vaat in de machine zit. Wanneer je vaatwasser niet over deze functie beschikt, is het ook mogelijk om deze schoon te maken met speciale reinigingsmiddelen of zelfs simpele huishoudmiddelen zoals azijn. 

Filteronderhoud

De filter van een vaatwasser bevindt zich aan de binnenkant van het apparaat en zorgt ervoor dat grote brokken voedselresten niet in het afvoersysteem terechtkomen. Om ervoor te zorgen dat de vaatwasser dus efficiënt blijft werken, is het belangrijk dat de filter regelmatig gereinigd wordt. Na verloop van tijd is het namelijk mogelijk dat voedselresten zich ophopen, wat nadelig is voor de afvoer en nare geuren kan veroorzaken. Maak daarom de filter om de twee tot drie maanden schoon. 

Sproeiarmen reinigen

De sproeiarmen geven de vaatwasser de kracht om al de etensresten en vuil weg te spoelen. Het is dus belangrijk dat deze schoon zijn en goed werken. Na verloop van tijd kunnen voedselresten of kalkaanslag zich namelijk ophopen in de spuitgaten wat ervoor zorgt dat deze geblokkeerd worden en de reinigingskracht afneemt. Controleer ze daarom regelmatig en gebruik indien nodig een spelt om de verstopte spuitgaten te ontstoppen. Haal daarnaast om de zoveel maanden de sproeiarmen uit de machine om ze grondig schoon te maken. 

Afdichtingen controleren

De randen en de deurafdichting van de vaatwasser worden tijdens het wassen niet blootgesteld aan warm water, en worden daarom dus niet schoongemaakt wanneer het apparaat in gebruik is. Om deze reden is het belangrijk om hier zelf aandacht aan te besteden. Neem daarom één keer per maand de tijd om de randen en de deurafdichting met een doekje schoon te vegen om zo de ophoping van schimmel of andere stinkende bacteriën te voorkomen. Controleer tegelijkertijd of er geen scheuren in zitten die kunnen leiden tot eventuele lekkages. 
Ook al houd je je aan alle bovengenoemde tips, om de zoveel jaren is je vaatwasser nou eenmaal aan vervanging toe. Wanneer het tijd is om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen, kan het voordelig zijn om hiervoor bij een outlet te kijken. De vaatwassers in de outlet van Witgoed Service C.C. hebben bijvoorbeeld een kleine transportschade waardoor ze een stuk goedkoper zijn. Deze vaatwassers gaan even lang mee, maar besparen je wel een hoop geld!