Natuurlijke schoonheid tot op de bodem

  • DIY
  • 30 oktober 2018
  • Home
  • DIY
  • Natuurlijke schoonheid tot op de bodem
Vijver

Van het wateroppervlak tot de bodem maak je je vijver eenvoudig en volledig schoon met de juiste onderhoudsmiddelen. Een betrouwbare vijverstofzuiger is hierbij onmisbaar.

Vijvers zijn eigenlijk net als huisdieren. Of zelfs als kinderen; je begint er niet zomaar aan en verwacht dat alles vanzelf wel goedkomt. Nee, daar komt echt wel wat meer bij kijken. Om de hygiëne en vruchtbare leefomgeving van je vijver te behouden, heb je grof geschut nodig.

Maak kennis met de vijverstofzuiger. Dit is een apparaat dat zijn naam volledig eer aan doet en alle vuil verwijdert dat je planten, vissen en je adembenemende aanblik op je oase in de weg zitten. Het resultaat is een vijver om trots op te zijn. Houd de conditie van je vijver in de gaten en grijp in met je vijverstofzuiger wanneer nodig.

Vijverstofzuiger werking en voordelen

In ieder seizoen heeft je vijver te maken met allerlei soorten verontreiniging. Da’s logisch, er zullen immers, zeker in de herfst, altijd wel blaadjes en ander vuil het water in waaien. Het vuil heeft grote kans te blijven liggen als er niet veel sprake is van stroming. Bovendien kun je te maken krijgen met algen, stof en vissenpoep. Als deze kwalijke stoffen te lang in je vijver blijven, krijg je de kans dat er parasieten worden aangetrokken die het leven in en rond het water aantasten.

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je vijver schoonmaakt, bijvoorbeeld met een vijverstofzuiger. Hiermee haal je eenvoudig al het vuil van je bodem en geef je algen en andere schadelijke organismen geen kans om zich te ontwikkelen. Ook drijvend afval, zoals bladeren, verwijder je eenvoudig met dit apparaat. Het beschikt over een aanzienlijk reservoir – de grootte verschilt per model – waarin alle vuil wordt verzameld. Je hoeft het hier alleen maar uit te halen en weg te gooien om de zuiger opnieuw te kunnen gebruiken. Ideaal toch? Al wat je hoeft te doen is om de zoveel tijd je vijver goed schoon te maken en daarmee de flora en fauna een goede balans te geven.

Welke merken en modellen zijn er?

Er zijn vele verschillende kwaliteitsmerken die stofzuigers en accessoires op de markt brengen die je helpen je vijver in topconditie te houden. Zo is er het PondVac model van Hozelock met een vermogen van 60 Watt. Er worden drie zuigmonden meegeleverd die allen zeer eenvoudig te monteren zijn. Om overal goed bij te kunnen, is de zuigstang uitrekbaar tot een lengte van twee meter. Deze vijverstofzuiger is zeer gebruiksvriendelijk, compact, licht van gewicht en bovendien geruisloos. Met een kabellengte van wel tien meter kun je er letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op.

Een zeer compleet en universeel systeem is de VacuProCleaner Maxi van Ubbink. Deze kun je namelijk niet alleen in je zwembad en vijver maar ook in je woonkamer gebruiken! Dankzij het grote vermogen – tussen de 1250 en 1400 Watt – en de kunststof behuizing zal het apparaat nog vele jaren meegaan. De stofzuiger geeft je zelfs de keuze tussen handmatige of automatische bediening en werkt met een papieren filterzak die je eenvoudig kunt vervangen. Hiervoor kun je een verpakking met vijf stuks aanschaffen. De container zelf heeft een inhoud van 35 liter; ondanks het aanzienlijke maximum gewicht is het apparaat met groot gemak te verplaatsen dankzij de vier wielen waar deze op rust. Bovendien is deze zuiger voorzien van een opbergsysteem waarin je al je accessoires kwijt kunt, zoals de zuigmonden. Standaard worden een handzuigmond en een universeel exemplaar meegeleverd.

Ook erg populair is de Pondovac Classic serie van Oase. Hiervan zijn diverse modellen beschikbaar; de keuze voor een specifiek apparaat is afhankelijk van de grootte van je vijver. Ook het Pondovac systeem kun je gewoon in je woning gebruiken. Het is een krachtige zuiger die tot twee meter diep formidabele prestaties levert. Er zitten standaard vier verschillende zuigmonden bij en twee filterzakken; één voor de grovere en een andere voor de kleinere vuildeeltjes.

Met de verschillende apparaten van de bovenstaande merken is het heel eenvoudig om je vijver goed schoon te houden.

Accessoires

Je vijverzuigersysteem is aan te vullen met verschillende accessoires. Voor de Ubbink modellen kun je vijf stuks stofzuigerzakken in één set aanschaffen. Zo heb je altijd een handige voorraad achter de hand. Bovendien is er voor het minimodel Clean Magic een telescopische steel beschikbaar.

Zodra je je zuiger activeert, zul je grote hoeveelheden water opnemen. Sluit daarom een bijbehorend filter aan op de Hozelock PondVac zuiger. Hiermee wordt het water ontdaan van vuil en andere deeltjes die er niet in horen en teruggevoerd naar de vijver. Grotere vuildeeltjes, zoals bladeren, blijven over. Deze kun je vervolgens snel en eenvoudig verwijderen. Een ander groot voordeel aan dit handige accessoire is dat je het gemakkelijk kunt opvouwen en in die hoedanigheid weinig ruimte in beslag neemt.

De soorten en hoeveelheden accessoires voor je vijverstofzuiger zijn van het merk en model afhankelijk. Laat je dus goed informeren bij de (web)winkel waar je je systeem aanschaft hoe je het kunt verbeteren en verrijken voor het meest hygiënische resultaat.

Alternatieven en aanvullingen

Naast vijverstofzuigers zijn er diverse andere apparaten die je helpen om vervuiling van je vijver tegen te gaan. Zo wordt drijvend vuil met groot gemak opgenomen door een vijverskimmer. Dit is een systeem dat afval dat zich op het water bevindt opneemt. Dankzij de zuigende werking van de pomp waarop de skimmer aangesloten is, zal je vijver in een mum van tijd schoon zijn. Zo’n 85 procent (!) van al het vuil dat zich in jouw persoonlijke oase bevindt, kan door dit apparaat worden verwijderd.

Algen kunnen ervoor zorgen dat je water troebel wordt, wat slecht nieuws is voor zowel de planten als de vissen in je vijver. Met een UV-C filter ben je dit probleem ruimschoots voor. Deze zendt voor de mens onzichtbare stralen uit die zweefalgen en andere micro-organismen aantrekt en vernietigt. Het resultaat is kristalhelder water waarin al het leven in en rondom je vijver volledig zal opbloeien! De slimmere systemen zijn voorzien van een reinigingsrotor, die vuilafzetting in de UV-C lamp voorkomt. De waterdoorstroming kun je bovendien zelf aansturen.

Het belangrijkste is dat je een of meerdere apparaten uitkiest waarmee je je vijver zo schoon en gezond mogelijk houdt. Vergeet niet dat sommige filters en pompen zijn ingesteld op vijvers van bepaalde groottes. Laat je dus goed informeren voordat je een keuze maakt en geniet van die prachtige waterbron in je tuin!

Tags: