Met deze tips voorkom je brand in huis

  • DIY
  • 25 januari 2021
  • Home
  • DIY
  • Met deze tips voorkom je brand in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt helaas ook voor woningbranden. Elk jaar komen er in Nederland ongeveer 100.000 woningbranden voor. Het gaat hierbij zowel om grote als kleine woningbranden. Een woningbrand is ingrijpend. Als er geen gewonden of zelfs doden vallen is de schade alsnog aanzienlijk. Bij een woningbrand kan je veel dierbare spullen verliezen. Niet alleen door brand, maar ook door waterschade. Soms is je huis zelfs niet meer te bewonen. Er zijn verschillende manieren om brand in huis te voorkomen. Brandpreventie is belangrijk, want voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Snel reageren met een rookmelder

Bij een woningbrand kan je niet snel genoeg reageren. Hoe sneller je reageert, hoe meer kans je hebt om een brand te overleven. Rookmelders plaats je in je hele huis. Zo ben je altijd gewaarschuwd als er ergens in huis brand uitbreekt. Als je kiest voor koppelbare rookmelders slaan alle rookmelders alarm als er één rookmelder afgaat. Om te controleren of je rookmelder goed werkt, is het belangrijk om de melders in huis regelmatig te testen. Bij rookmelders op batterijen moet je na een bepaalde tijd de batterij vervangen. Rookmelders op accu hebben een levensduur van ongeveer tien jaar. Daarna vervang je het complete rookalarm. Tegenwoordig zijn er ook slimme melders die je via een berichtje op je smartphone alarm slaan, ook als je niet thuis bent.

Altijd een brandblusser bij de hand

Voor het blussen van kleine brandjes zijn brandblussers voor thuis heel geschikt. Binnen een aantal minuten kan een beginnend brandje zich ontwikkelen tot een enorm vuur. Dit houd je binnen de perken met een brandblusser. Er zijn verschillende soorten brandblussers. Voor thuis zijn een schuimblusser en een poederblusser het meest geschikt. Een poederblusser kan tegen vorst en is daardoor ook goed te gebruiken in de auto, de caravan of op de boot. Binnenshuis kan je beter een schuimblusser gebruiken, omdat deze achteraf voor de minste schade zorgt.

De vlam slaat in de pan: een blusdeken biedt uitkomst

In de keuken kan het zomaar gebeuren dat de vlam in de pan slaat. Door de pan te bedekken met een blusdeken komt er geen zuurstof meer bij het vuur en dooft het uit. Een blusdeken gebruik je ook als een persoon in brand staat. Je wikkelt het lichaamsdeel dat in brand staat in de blusdeken en voorkomt dat het vuur bij het gezicht komt. Heb je een blusdeken eenmaal een keer gebruikt, dan is deze aan vervanging toe.

Je hele huis brandveilig maken

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken kan je een brandpreventiebox kopen. Deze brandpreventieboxen bevatten alles om brandpreventie in je huis serieus te pakken. Deze box is niet alleen handig voor in huis, maar ook in je caravan of op de boot. Er zijn verschillende soorten boxen, van basic tot heel uitgebreid.

Tags: