Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

  • DIY
  • 14 augustus 2019
  • Home
  • DIY
  • Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Het advies van de brandweer is om je schoorsteen minstens één keer per jaar schoon te laten vegen. Dit is van belang om zo je gezondheid en veiligheid te garanderen. Toch wordt maar liefst 40% van de Nederlandse schoorstenen niet periodiek gereinigd. Wanneer je veel gebruikmaakt van je kachel, is het zelfs raadzaam om je schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen. Een ernstig gevolg van een slecht onderhouden schoorsteen is een schoorsteenbrand, die erg veel schade kan aanrichten. Zo kun je ook een koolmonoxidevergiftiging oplopen. Maar is het verplicht om een schoorsteenveger in te schakelen, of kun je ook zelf je schoorsteen vegen?

Twee manieren om het zelf te doen

Er gelden geen wettelijke verplichten in Nederland wat betreft het vegen van de schoorsteen. Al is het natuurlijk wel raadzaam. Je kunt hierbij een professional inhuren, maar je mag het ook zelf doen. Hoe ga je daarbij te werk? Er zijn twee manieren om je schoorsteen te vegen. De eerste optie is chemisch reinigen met een reinigingsblok. De tweede optie omvat het zelf losschuren van de roetresten met een schoorsteenveegset. Zelf je schoorsteen vegen is de goedkopere optie, aangezien je geen uurtarief hoeft te betalen aan een vakman.

Of toch een professional inschakelen?

Het grootste voordeel van het zelf vegen van je schoorsteen houdt natuurlijk verband met de kosten. Het is een stuk voordeliger om het zelf te doen. Dan dien je enkel de benodigde materialen aan te schaffen. Er kunnen echter twee belangrijke argumenten worden aangevoerd om het tóch aan een professionele schoorsteenveger over te laten. Ten eerste speelt je eigen veiligheid een rol. Zeker wanneer het je eerste keer is, weet je niet precies hoe je te werk moet gaan en kan er iets misgaan. Ten tweede dien je te kunnen bewijzen dat je schoorsteen tijdig is geveegd wanneer je te maken krijgt met een schoorsteenbrand. Dit kan alleen als een vakspecialist je schoorsteen heeft geveegd.