Je huis verkopen? Lees deze tips

  • DIY
  • 12 januari 2021
  • Home
  • DIY
  • Je huis verkopen? Lees deze tips

Het is voor veel mensen een spannend moment wanneer ze hun huis te koop zetten. Dat is ook logisch aangezien je jarenlang in dit huis hebt gewoond. Voor sommigen is het best een lastig moment om afscheid te moeten nemen van het huis. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je je huis te koop wilt aanbieden. Dat is belangrijk omdat je dan de mooiste verkoopprijs tot stand kunt laten komen. Het is daarom slim om je al ver voordat je je huis op de markt brengt te verdiepen in hoeveel geld je ongeveer kunt vragen voor een huis zoals als die van jou. Je kunt dit op verschillende manieren doen. 

Een schatting maken van de waarde van je woning

Het is meestal het slimst om je eerst eens te verdiepen in de huizenmarkt. Je kunt dat onder andere doen door eens te gaan kijken naar de prijzen die er voor andere huizen die soortgelijk zijn als die van jou wordt gevraagd. Op die manier kun je namelijk snel en eenvoudig een grove schatting maken van de waarde van de woning. Houd er wel rekening mee dat er ook nog erg veel andere factoren een rol spelen bij de waarde van een woning.

Waarde van je huis bepalen

Wanneer je jouw huis hebt vergeleken met de andere huizen die op dit moment op de verkoopmarkt staan, ben je er nog niet. Je moet namelijk meer bronnen hebben waar je de vraagprijs op baseert. Zo is het bijvoorbeeld erg handig om op het internet te zoeken naar manieren om de waarde van jouw woning te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld jouw woz waarde opzoeken zodat je een indicatie hebt van de waarde die de gemeente aan jouw huis geeft. In veel gevallen is de woz waarde niet helemaal accuraat, maar het is toch handig om dit te gebruiken als indicatie. Je kunt hierdoor toch vaak een betere inschatting maken van de waarde van jouw woning op dit moment. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen hun woz waarde opzoeken wanneer ze op het punt staan om hun huis te verkopen. Je kunt ook op andere manieren de waarde van je woning bepalen, maar dit zijn wel de twee belangrijkste en meest gebruikte manieren. 

Nieuwe woning

Wanneer je jouw oude woning verkocht hebt, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Meestal heb je dit nieuwe huis al gevonden als je besloten hebt om je oude huis te verkopen. Het is belangrijk om de juiste gegevens van je nieuwe huis te hebben. Je moet er voor zorgen dat je degene die het huis verkoopt niet blind vertrouwd. Daardoor loop je namelijk het risico dat diegene liegt over bepaalde dingen. Je kunt daardoor maar beter controleren of sommige dingen wel in orde zijn. Zo is het vaak erg handig om eens op de digitale kadastrale kaart te kijken of het perceel wat bij je mogelijke nieuwe huis hoort wel echt zo groot is. Dit soort dingen zijn natuurlijk erg belangrijk om te weten.

Tags: