Houten vloeren: Tips voor een perfecte plaatsing

Gaat u houten vloeren leggen in uw woning? Bekijk dan onze tips voor u zodat u uw vloer op de juiste manier kunt installeren en een onberispelijk eindresultaat krijgt.

Meet de te bestrijken oppervlakte

Vermijd verspilling van materiaal en hogere kosten dan nodig door het nauwkeurig meten van het oppervlak dat door de vloer moet worden afgedekt. U kunt een beetje meer kopen, als u zich wilt beschermen tegen fouten of ongelukken met de vloer tijdens de installatie, zodat u het onderdeel kunt vervangen. Koop echter niet onnodig grote hoeveelheden om uw budget te sparen.

Nivellering van de dekvloer

Het is essentieel dat de ondervloer regelmatig is om de houten vloer te kunnen plaatsen. Onregelmatigheden in de ondervloer kunnen ervoor zorgen dat de planken instabiel worden en kunnen ook de vloer vervormen. Corrigeer alle onvolkomenheden die de ondervloer heeft, want hoe vlakker hij is, hoe beter de plaatsing van de houten vloer en de duurzaamheid van de houten vloer zal ook uitgebreider zijn door op een uniforme ondergrond te liggen.

Elimineer vochtigheid

Vocht is een groot probleem in de houten vloer en het is essentieel om elk vochtpunt dat op de ondervloer verschijnt te elimineren. Maak de ondervloer waterdicht zodat er geen vocht in contact komt met het hout van uw vloer, omdat het een product van organische oorsprong is, het kan rotten met vocht en de levensduur ervan drastisch wordt verminderd.

Wacht tot de ondervloer is opgedroogd

Net zo belangrijk als het verwijderen van vocht uit de ondervloer is het wachten tot het cement volledig droog is. De houten vloer mag alleen op een volledig droge ondergrond worden gelegd, zodat het water dat in het deeg wordt gebruikt volledig is verdampt en de houten planken niet worden bereikt, waardoor de levensduur van de vloer in het gedrang komt.

Installeer de vloer na het aanbrengen van de pleisterlaag

Een veel voorkomende twijfel is of de muur moet worden afgewerkt en vervolgens de vloer moet worden gestart of niet. Het is interessant, ja, om eerst de muur te maken, het pleisterwerk aan te brengen en dan de vloer te plaatsen.

Merk op dat om de muur af te werken zeker materiaalresten op de vloer kunnen vallen, dus vermijd vlekken en schade aan het vloeroppervlak en geef er de voorkeur aan om het pleisterwerk aan te brengen alvorens de planken te plaatsen.

Als u echter een renovatie aan het uitvoeren bent of als de vloer al is geïnstalleerd en u hebt nu besloten om de pleisterlaag in de muur te plaatsen, probeer dan het maximale oppervlak van de vloer te bedekken en de vloer schoon te maken zodra de service is voltooid. Het grote voordeel is dat de houten vloer gemakkelijk schoon te maken is en dus niet veel moeite kost.

Gebruik de juiste lijm

Elk type vloer wordt op een bepaalde manier geïnstalleerd en sommige, zoals houten vloeren, bevatten beslag dat de bevestiging vergemakkelijkt, andere vereisen lijm en nog andere kunnen worden gespijkerd. Voor gelijmde vloeren is het essentieel om de juiste lijm te gebruiken om ze te bevestigen, namelijk de PU-lijm, het meest geschikt voor het bevestigen van hout aan metselwerk.

Bron: TrendVloeren

Tags: