Hoe verf je jouw trap?

  • DIY
  • 19 februari 2020

Wellicht niet het eerste waar je aan denkt binnen je huis. Je trap verven. De trap staat tenslotte meestal in de hal, maar mocht die wel in de woonkamer staan wil je natuurlijk wel dat de trap er mooi en fris bij staat. Als je de trap wilt gaan verven is het belangrijk om goede trapverf aan te schaffen. Een juiste trapverf is namelijk ontwikkeld, zoals de naam al zegt, geschikt is voor een trap. In deze blog vind je een stappenplan voor het verven van een trap.

1: Het tapijt verwijderen

Als de trap nog bekleed is met bijvoorbeeld tapijt moet dat er natuurlijk eerst af. Dit kun je doen door een sopje te maken met warm water en zeep. Vervolgens maak je de traptreden goed nat en dit na drie á vier uur nog een keer. Hierdoor worden de treden doordrenkt. Laat het sop vervolgens weer vier uren intrekken en trek daarna het tapijt met de lijm van de traptreden er af. Nadat je dit hebt gedaan is het tijd om de lijmresten er vanaf te halen.

2: De trap ontvetten

Het tapijt is van de trap en de lijmresten ook. Nu is het tijd om de trap te gaan ontvetten. Ontvet alle treden, stootborden (dit zijn de verticale vlakken tussen de traptreden) en zijkanten van de treden. Dit doe je met water waar je een ontvetter in hebt opgelost. Spons de ontvette treden vervolgens na met schoon water.

3: Schuren maar

Wanneer je de trap hebt ontvet en eventuele verfbladders hebt verwijderd is het nu tijd om te gaan schuren.  Schuur de trap grondig met een handschuurmachine en met een middelgroot schuurpapier. Als het schuurwerk is afgerond kun je de trap gaan afplakken met tape.

4: Trap in de grondverf zetten + netjes maken

Ga nu om en om de traptreden, zijkanten en stoorborden in de grondverf zetten. Grondverf zorgt niet alleen voor een betere hechtlaag, maar maakt ook oneffenheden en kieren goed zichtbaar. Gebruik voor de hoeken een kwast en voor de grotere delen een rolletje. Laat de grondverf vervolgens goed drogen. Na ongeveer vijf uren kun je met sokken over de grondverf lopen. Schuur tot slot de geverfde delen op het fijn schuurpapier en neem de geschuurde delen vervolgens af met een vochtige doek.

Loop vervolgens de trap na op oneffenheden. Plamuur oneffenheden vervolgens glad. Dit kan met een breed en smal plamuurmes. Werk na het schuren en plamuren ook de kieren en naden weg met een acrylaatkit. Dit wordt ook wel schilderskit genoemd.

5: Het is tijd: de trap verven

Wanneer alle werkzaamheden gedaan zijn kom je nu aan bij het belangrijkste moment. Je gaat de trap verven. Ga de trap verven met jouw eigen gekozen trapverf kleur. Gebruik voor de randen een kwast en voor de grote delen een verfroller. Schilder de treden en stoorborden ook weer om en om. Laat vervolgens de trap 24 uur drogen en kijk daarna of er nog een extra verflaag overheen moet.

Nu je weet hoe je een trap moet verven is het tijd om lekker aan de slag te gaan. Een hele moeilijke klus is het niet, maar je moet er wel even tijd voor vrij maken.

Tags: