Hoe plaats je een zwembad in de tuin?

  • Home
  • Tuin
  • Hoe plaats je een zwembad in de tuin?

Droom jij ook over een zwembad in de tuin? Hebben je kinderen je al meermaals gevraagd de aankoop van een zwembad te overwegen? Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om een zwembad in de tuin te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een zwembad bestellen welke moet worden ingebouwd, je kunt een zwembad op maat op laten bouwen in de tuin en je kunt een opblaasbaar zwembad kopen. Dat laatste is de goedkoopste, maar ook de minst duurzame oplossing. Een opblaasbaar zwembad is vaak niet van een pomp voorzien, waardoor je het water regelmatig zal moeten vervangen. Daar komt bij dat een plastic zwembad relatief snel lek zal raken. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een zwembad in de tuin kunt plaatsen. 

Verschillende soorten zwembaden voor tuinen 

Vaak is een inbouwzwembad de beste optie, wanneer je een zwembad in de tuin wilt plaatsen. Deze zwembaden worden in verschillende formaten aangeboden. Zorg dat het zwembad de mooie uitstraling van je tuin niet schaadt! In kleinere tuinen kun je het beste voor een opblaasbaar model of een model in een kunststof frame kiezen. Dat geldt ook voor mensen die niet zeker weten of het zwembad in de tuin veel gebruikt zal worden. Onder meer Bestway is een producent van kwalitatief goede opzetbare zwembaden. In sommige gevallen kun je deze zwembaden, welke een paar honderd euro kosten, voorzien van een pomp. Het water hoeft op deze manier minder snel vervangen te worden. 

Inbouwzwembad plaatsen in de tuin 

Een opzetbaar zwembad is heel eenvoudig te plaatsen. Zorg er in dit geval wel voor, dat de ondergrond goed schoon is! Bij een inbouwzwembad is het plaatsen iets ingewikkelder. Vaak wordt begonnen met het graven van een groot gat. Je kunt dit met de hand doen, maar verstandiger is het huren van een kleine kraan. Hiermee heb je het gat snel op orde, waarna het inbouwzwembad met een kraan in het gat geplaatst kan worden. Kijk vooraf goed of het inbouwzwembad op leidingen moet worden aangesloten. In sommige gevallen zal dit noodzakelijk zijn voor de afvoer van het vervuilde water in het inbouwzwembad. Het is belangrijk dat het gat goed aansluit op het formaat van het zwembad en dat deze volledig waterpas in het gat gelegd wordt. 

Afwerken van het zwembad in de tuin 

Zowel bij een inbouwzwembad in de tuin, als bij een op maat ontworpen variant is de afwerking hiervan belangrijk. Voorzie de tuin bijvoorbeeld van een mooie omranding rond het zwembad. Je kunt hier kunststof planken voor gebruiken, om te voorkomen dat het hout snel rot. Veel mensen geven echter de voorkeur aan hout, daar dit iets minder glad wordt dan kunststof. Zorg dat de houten planken boven de grond gelegd worden, zodat het water de kans heeft om weg te stromen. De omranding van het zwembad kun je voorzien van een aantal bloempotten, om deze meer kleur te geven. Nu is het nog zaak om een zwemband en bijvoorbeeld een aantal ligstoelen te bestellen! Schenk een drankje in en neem je eerste verfrissende duik in het zwembad.