Hoe moet je de Ilex crenata aanplanten?

De Ilex crenata aanplanten lijkt een hele klus maar valt in de praktijk erg mee. De Ilex crenata is een winterharde, altijd groenblijvende plant. Het heeft veel weg van de buxus en wordt dan ook wel als een goede vervanger gezien. 

De buxus ondervindt veel hinder van de buxusmot. Deze vreet de hele plant kaal en neemt in een haag alle naastgelegen buxusplanten mee. Door in plaats van de buxus Ilex crenata aan te planten behoort zo’n armoedig uitziende, kaalgevreten haag tot de verleden tijd. De Ilex crenata is resistent voor deze vervelende mot, evenals nare schimmelziektes. Ilex crenata aanplanten is dus een heel goed idee.

In welke grond moet de Ilex crenata worden aangeplant?

Ilex crenata kan op nagenoeg iedere standplaats aangeplant worden. Of het nu in de volle zon staat, half in de schaduw of helemaal: de Ilex crenata zal het overal goed doen. Wel heeft de plant een lichte voorkeur voor zurige grond. Deze moet ook luchtig en goed doorlatend zijn. 

Voor Ilex crenata planten is het daarom goed om de grond even goed om te spitten. De plant kan zowel in de volle grond, in een pot of als haag worden aangeplant. Rhododendrongrond heeft een wat hogere zuurtegraad. Door deze grond te mengen met de grond op de plek waar de Ilex crenata moet komen, zorg je ervoor dat de haag gegarandeerd een topstart heeft. 

Een Ilex haag van planten

Om het de Ilex crenata planten als haag te vergemakkelijken wordt er het beste op de plek waar deze moet komen een geul gegraven. Om deze zo recht mogelijk te krijgen kan er een lijntje worden gespannen wat als leidraad wordt aangehouden bij het aanplanten. 

Na het uitgraven van de geul wordt geadviseerd om er wat aanplantgrond of tuinturf in te strooien en dit te vermengen met de aarde. De planten kunnen nu in de geul gezet worden. Wel mooi recht natuurlijk want het zou jammer zijn dat er naderhand een aantal uit het lood staan. 

De Ilex crenata hoeft niet al te diep worden geplant want ze wortelen behoorlijk oppervlakkig. Zorg dat de uitgegraven grond goed aangedrukt wordt rond de plant en geef voldoende water. Om ze al “natte voetjes” te bezorgen kunnen de planten voor het aanplanten even kort met de wortels in water worden gedompeld. Ook na het planten is voldoende water geven goed om de groei te bevorderen.