Hoe kies ik een vloerkleed?

Een vloerkleed is praktisch want je hebt altijd warme voeten en het voegt sfeer toe aan je interieur. Een vloerkleed zorgt er eigenlijk voor dat er warmte toe wordt gevoegd in het huis. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het het uitzoeken van een vloerkleed. Het formaat, materiaal, functie en stijl zijn punten die bepalend zijn voor het maken van de juiste keuze. De functie kan verschillend zijn zoals wil je warme voeten als je je bed uit komt of een eyecatcher in de ruimte? Hierdoor is dit ook bepalend welk vloerkleed je kiest. Ook de kleur is belangrijk. Het plaatje op internet kan heel anders zijn dan als je het bij jou thuis op de vloer legt. Als je zeker wilt zijn dat je een mooi vloerkleed uit kiest dan 

Hoe groot moet een vloerkleed zijn?

Het kiezen van de juiste grootte is erg lastig. Als je het vloerkleed onder de bank naar legt. Kies dan voor een net iets bredere vloerkleed. Mocht je nog een fauteuil hebben staan dan kun je die ook op het kleed neer leggen, dan verbind je alle losse elementen met elkaar. Als je het vloerkleed onder de de eettafel gaat neerleggen. Laat dan de het vloerkleed aan alle kanten een stuk uitsteken. Het stuk wat uitsteekt moet ongeveer even groot als wanneer je de stoel naar achter schuift. Kies een vloerkleed het liefst met anti-slip zodat het vloerkleed niet mee kan schuiven met de stoel. Je kan van te voren met tape de contouren van het vloerkleed uitzetten. Zo weet je zeker dat je de juiste grootte kiest.  

Hoe hoort een vloerkleed te liggen?

Hoe een vloerkleed hoort te liggen is per persoon verschillend. Ook is het per ruimte verschillend. Wil je warme voeten hebben als je uit bed komt of één geheel in de woonkamer? Door deze aspecten ligt het eraan hoe het vloerkleed ligt. Verder kan je ook kiezen voor een rond vloerkleed, waardoor je een speelser effect krijgt. Als je het vloerkleed in de slaapkamer wilt leggen dan kan je het naast het bed doen of voor het bed, zorg dan wel dat het iets breder en dat het bed in het midden staat. Hierdoor ontstaat het mooiste effect. Als je het vloerkleed in de gang wil plaatsen, kies dan voor een smal vloerkleed en leg het in het midden neer. Zodat er een symmetrisch geheel ontstaat. 

Welke kleur vloerkleed moet ik kiezen?

De juiste kleur bepalen is voor iedereen lastig. Als allereerst kan je jezelf afvragen wil je een opvallend kleed of een neutraal kleed dat helemaal opgaat in je interieur? Als je kiest voor een neutrale kleur dan kun je kiezen voor een kleur dat dichtbij de vloer of bank ligt. Stel je hebt een grijze bank dan kun je er een grijs kleed bij uitkiezen. Het zorgt voor harmonie en voor een rustige sfeer. Met de soorten materialen kan je hier wel spelen. Door warme en zachte materialen toe te voegen zoals wol voegt dat veel sfeer en warmte toe, maar het blijft wel rustig. Als je kiest voor een gekleurd vloerkleed kijk dan goed naar de kleuren die je hebt gebruikt in je woning en stem het op die manier goed af met elkaar. Door de kleur van het vloerkleed vaker door door de woning in accessoires terug te laten komen, krijg je een mooi, harmonieus interieur. Als accessoires kun je denken aan een sierkussen op de bank bijvoorbeeld. 

Welk vloerkleed past op vloerverwarming?

Een vloerkleed kan op een vloer met vloerverwarming. Wel moet je opletten of het vloerkleed antistatisch is. Op de productinformatie kan je herkennen of het anticyclisch is of niet. Het symbool met 2 pijlen betekent dat het vloerkleed anticyclisch is. Ook als dit symbool er niet bij staat, maar het symbool van de vloerverwarming wel dan is het alsnog anticyclisch. Het maakt niet uit of het hoog- of laagpolig tapijt is. Door gebruik van een onderkleed kom wel heel weinig warmte doorheen nog minder dan wanneer er alleen een vloerkleed ligt. De warmtedoorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in Rc-waarde. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter de warmte wordt doorgelaten. 

Hoe maak je een vloerkleed schoon?

Er zijn meerdere manieren om een vloerkleed schoon te maken. Als allereerst en de meest simpele manier is om regelmatig te stofzuigen. Doe dit ongeveer twee keer per week om opstapeling van stof en vuil te voorkomen. Verder kan je eens in de 6 maanden een stoomreiniging doen. Ga niet pas schoonmaken als het heel vies is, maar ga het al grondig schoonmaken als het er al smoezelig uit ziet. Ook kan je het tapijt gaan uitkloppen met een mattenklopper of gaan schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Ook werken babydoekjes erg goed als er een vlek in zit. Als er echt bier- of wijnvlekken in het tapijt zitten kan je dat weghalen door bruiswater te mixen met witte azijn. Doe er 1 deel bruiswater met 1 deel azijn in een spuitfles. Mix het goed door elkaar en spuit het op de vlek. Laat het een kwartier intrekken en dep het met schoonmaakmiddel op de vlek. Spoel het er vervolgens af met warm water en fatsoeneer het vloerkleed weer. Leg er keukenpapier op tot het droog is. Verder kan je het vloerkleed ook schoonmaken. Bovendien als er een hardnekkige vlek in zit zou baking soda en scheerschuim ook kunnen helpen. Ook kun je het vloerkleed wegbrengen naar de stomerij als je de vlek er echt niet uit krijgt of als je het zelf niet wilt doen. 

Welke vorm vloerkleed moet ik kiezen? 

Er zijn verschillende vormen van vloerkleden, maar op de juiste vorm te kiezen blijft lastig. Alleen alles kan tegenwoordig van rond tot rechthoekig. Door een vierkant vloerkleed in een juist ruimte te plaatsen wat niet vierkant of rechthoekig is krijg je een mooi effect. Door een rond vloerkleed neer te leggen in de ruimte doorbreek je de lijnen in huis en ontstaat er een speels effect. Ook kun je een vloerkleed met een rond vloerkleed combineren. Door het ronde vloerkleed over het rechthoekige vloerkleed te leggen ontstaat er ook een speels effect en doorbreek je echt de lijnen in het huis. Als je een vloerkleed in de hal of gang wilt is een wat langere, smallere vloerkleed ontzettend mooi. Door die loper krijgen de gasten direct het gevoel dat ze welkom zijn. De keuze is reuze en het is aan jou om te bepalen wat jij het mooiste vindt.

Tags: