De voor- en nadelen van kunstgras

  • Home
  • Tuin
  • De voor- en nadelen van kunstgras
De voor- en nadelen van kunstgras

Het gebruik van kunstgras wordt steeds populairder in Nederland. Dit is te zien aan de vele verkoop ervan, maar ook als je om je heen kijkt zal je steeds meer kunstgras spotten. Vroeger werd het echter een stuk minder gebruikt. Hoe komt het dat de populariteit van het gebruik van kunstgras steeds meer groeit?

Het nieuwe normaal

Een van de redenen dat het gebruik van kunstgras groeit, zal zijn dat de maatschappij verandert en er nieuwe dingen ‘gewoon’ worden. Zo wordt er hedendaags steeds meer online gewinkeld en spenderen we ons geld aan andere dingen dan voorheen. Waar we vroeger vooral schoenen en kleding kochten, kopen we nu juist steeds meer spullen voor ons huis en onze tuin. Hierdoor maken tuincentra ook steeds meer winst.

Geen groene vingers nodig

In dit onderzoek kwam nog meer naar voren. Zo ontdekte men dat besteding van het geld in België er een stuk anders uitziet. Nederlanders kopen meer tuinmeubels en minder planten. Vandaar de groeiende populariteit van kunstgras. Wel groen, maar groene vingers zijn niet vereist. Het is een stuk makkelijker te onderhouden.

Toch een mooie tuin

Maar waarom was het kunstgras vroeger dan niet populair? Dat komt omdat er toen een aantal nadelen aan zaten. Vroeger zag een kunstgrasmat er namelijk een stuk minder flatteus en voelde het ook niet fijn. Dit is hedendaags uiteraard anders. Echter wordt er nog steeds slechte kwaliteit kunstgras aangeboden, maar er wordt ook een stuk beter kunstgras aangeboden. Dit kunstgras oogt veel mooier en groener.

Is het veilig?

Een tijd geleden is het in het nieuws geweest, dat er nadelen aan rubberen korrels in kunstgras op sportvelden kleefden. Hoe zit dit met kunstgras voor in de tuin? Gelukkig is er hier geen probleem. Voor kunstgras in de tuin heb je namelijk geen rubberen korrels nodig. In het kunstgras dat meestal in de tuin wordt gebruikt, wordt zand in gemengd.

Kunstgras of echt gras

Het aanleggen van een kunstgras mat is wel een stuk duurder dan het aanleggen van een normale grasmat. Gelukkig heeft menig mens een stuk meer gespaard tijdens de Corona pandemie, wat er voor zorgt dat velen meer geld hebben om uit te geven aan onder andere een prijzigere kunstgrasmat. Ook is kunstgras een uiterst goede oplossing voor mensen met allergieën, is echt gras uitgesloten.

Onderhoud

Zoals eerder vermeld, moet er bij het hebben van een echte grasmat rekening worden gehouden met een aantal factoren. Onder andere met de bodem en met het aantal zonuren moet rekening worden gehouden. Voor een kunstgrasmat is dit beiden geen probleem. Wanneer je moeite hebt met deze factoren, kun je het beste niet voor graszaad gaan. In dat geval is het beste om te gaan voor kunstgras. Kunstgras wordt door vele mensen dan ook mooier gevonden dan tegels. Deze groene mat is zacht, mooi, groen en vergt weinig onderhoud. Kortom: Het is het volledig waard om zelf zo’n mat aan te leggen in je tuin. Ook met kleine kinderen is dit erg leuk.

Tags: