Breng sfeer in je tuin met een terrashaard

  • Home
  • Tuin
  • Breng sfeer in je tuin met een terrashaard

Je tuin is het laatste onderdeel dat bij de verhuizing toch vaak weer vergeten wordt. De tuin is een essentieel onderdeel van de woning, een uitbreiding van de woonkamer.

De zomerdagen in onze Lage Landen zijn over het algemeen niet geweldig. Er is vaak kans op regen en de temperaturen laten het er meestal ook maar even bij zitten. Dan kun je de familie uitnodigen het gezellig samenzijn voort te zetten in de huiskamer, en daar de open haard aansteken. Maar dat kan ook in de tuin zelf of op het terras!

Een open haard op het terras?

Natuurlijk kun je beginnen met in de grote doe het zelf supermarkt een kant en klare terrashaard te kopen en die op je terras te zetten. Maar wanneer je mijn eerdere advies opvolgt en de tuin gaat zien als een uitbreiding van de woonkamer wordt de stijl ineens belangrijk.

Als je al een open haard in je huiskamer hebt, kijk daar dan eens goed naar. Is het mogelijk een terrashaard aan te leggen in dezelfde stijl als de open haard binnen?
Een terrashaard heeft een paar extra eigenschappen die een open haard niet heeft.

  • Je moer er op kunnen koken en vooral vlees kunnen braden if grillen.
  • Het moet mogelijk zijn brandstoffen als houtskool en zelfs hout te gebruiken.
  • Het geheel moet makkelijk schoon te houden zijn.
  • De terrashaard moet permanent worden.

Dat zijn allemaal goede aanwijzingen voor een doe het zelf project.

Als je een beetje met bakstenen om kunt gaan is het een goed idee zelf aan de slag te gaan.

Begin met een goed ontwerp. Een goede tekening maken van het terras, met de afmetingen duidelijk weergegeven is het begin. Sla het origineel ook op in de computer.

Dan moet je in die tekening je terrashaard een plekje gaan geven. Als er een muur is die de huiskamer met het terras verbindt, is de juiste plaats al snel gevonden.
Zorg er voor dat de open haard binnen als voorbeeld dient, maar breng veranderingen aan naar eigen goeddunken. Dat wil zeggen; een grille om het vlees op te leggen, mogelijk zelfs een spit om eens een kippetje anders klaar te maken. Een speenvarken bij een familiebijeenkomst? Ook dat is mogelijk.

Het mooiste is een open ontwerp dat ruimte overlaat voor het opslaan van kookmaterialen, gereedschappen en houtskool. Dan heb je daarvoor geen ruimte nodig in de keuken.

Een platte steen in het bijna uitgebrande vuur leggen, samen met de welbekende aardappelen in het jasje, of een appel in aluminium folie.
Dan heb je ook nog wat warmte over bij het koffiedrinken in de ochtend, koffie met in de schil gebakken aardappelen, of een appel in aluminium folie.

Bron: www.superrenovatie.nl