Brandveilig wonen: Houd je hoofd koel bij een brand

  • Home
  • Interieur
  • Brandveilig wonen: Houd je hoofd koel bij een brand
brandbeveiliging

Ongeluk in een klein hoekje

Het leven in onze huizen lijkt zo veilig, alles is goed gebouwd en we beschikken over goede sloten. Maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en een gevaar dat onze woning met zich mee brengt, is de kans op een woningbrand. Een brand kan op velen manieren ontstaan, natuurlijk als u het gas van het fornuis vergeet uit te zetten, vlam in de pan, of als kaarsen te dicht bij een gordijn worden geplaatst. Maar daarnaast is er ook een brandgevaar bij vele van onze inbouw apparatuur. De wasmachine en droger, de afwasmachine, of te veel apparaten tegelijkertijd willen gebruiken, behoren allemaal bij de risico’s.

Materiaal

Er zijn verschillende manieren waarop je de brandveiligheid in je woning of werkplek kan verbeteren. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk geïnstalleerd is en frequent gecheckt wordt om mogelijke problemen op tijd op te sporen. Dit is meer brandpreventie, maar kan een heleboel problemen in de toekomst voorkomen. 

Daarnaast kun je gebruik maken van rookmelders op plekken waar er een groter risico is, bijvoorbeeld in de keuken, het washok of de afgelegen zolder. Rookmelders werken indirect en gebaseerd op vermindering van de licht inval. Zodra er rookontwikkeling is, zal de melder via een fotodiode meten dat deze rook aanwezig is en minder licht toelaat. Vervolgens wordt de rookmelder aangezet en zal hij alarm slaan. Dit is vaak een hoog en schril geluid en zal zeker de aandacht trekken.

Ook brandblussers kunnen een optie zijn en ze komen in verschillende soorten. Er is de blusdeken, die vooral bij oppervlakkige en kleinschaligere branden van pas kan komen. Ook de schuim of poeder brandblusser is verkrijgbaar en kan met behulp van hun inhoud te hulp schieten bij een brand.

Tips

Het is belangrijk om te weten wat voor soort materiaal je kan gebruiken om de brandveiligheid te garanderen, maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe ze te werk gaan en andere dingen om op te letten bij het gebruik. Rookmelders bijvoorbeeld werken op batterijen, dus het is belangrijk om in de gaten te houden hoe lang deze batterij mee gaat en wanneer hij vervangen moet worden. Daarnaast kunnen brandblussers verschillende inhoud hebben, die bijvoorbeeld schade aan interieur of de persoon met zich mee kunnen brengen. Het is belangrijk om te weten waar de brand ontstaat en na te gaan welke manier van blussen het verstandigst is: water, schuim of een deken.

Leestip: brandveiligheid appartementen – Royal Safety

Een brand heeft 3 ingrediënten nodig: voldoende luchttoevoer, een aanmaakpunt en een hoge temperatuur. Bij het blussen, op welke manier dan ook, is het daarom belangrijk deze ingrediënten te verminderen of volledig te onthouden, zodat de brand niet verder om zich heen kan grijpen en kan verspreiden. Zodat u veilig van uw woning kunt blijven genieten.

Tags: