3x creatief met hout

Nu het mooie zomerweer om de hoek staat krijgen veel mensen weer de kriebels om de handen uit de mouwen te steken en lekker creatief bezig te zijn. De bouwmarkten hebben het al een aantal maanden erg druk en dat is natuurlijk niet zo gek. Want na maanden lang voornamelijk binnen blijven hebben we weer zin om wat te ondernemen. Hier lees je meer over drie houtsoorten waar jij je mee uit te voeten kunt werken in jouw volgende creatieve bui.

Tuinmeubels van eikenhout

Eikenhout wordt wereldwijd zeer veel gebruikt in vrijwel iedere industrie. Het kan dienen als constructiehout voor bijvoorbeeld schepen of bruggen, voor de maak van kozijnen, ramen, deuren of voor bijvoorbeeld de maak van meubels en speelgoed. Is jouw tuin dus toe aan een nieuwe tuinset, kies dan voor eikenhout. De kleur van eikenhout is geelbruin tot donkerbruin en daarnaast heeft het hout een mooie nerf. Het is erg sterk en het is gemakkelijk te bewerken. Zorg er daarbij wel voor dat je gereedschap zo scherp mogelijk is omdat het hout anders kan breken of splinteren. Eikenhout is zeer geschikt voor buiten en kan worden afgewerkt met olie, was, lak of beits voor een lange levensduur. Ideaal dus voor die fijne tuintafel waar je op een zomeravond aan kunt zitten met de barbecue naast je.

Een kast van vurenhout

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is het meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Een van de redenen hiervoor is dat het vurenhout makkelijk te bewerken is en relatief goedkoop is. Vrijwel alles kan gemaakt worden van vurenhout, dus wellicht is een nieuwe kast om al je spullen in op te bergen een goed idee! Vurenhout heeft een witachtige kleur met vaak fijne, vlamachtige tekeningen in het hout. Het is licht en sterk en daarnaast is het vrij zacht. Dit maakt het erg fijn hout om te bewerken. Een nadeel is dat er vrij snel beschadigingen in het hout komen. Je zal er dus voorzichtig mee om moeten gaan. Het hout valt goed te verven, oliën of beitsen en kun je dus naar eigen wens afwerken.

Nieuwe vloer van essenhout

Oké, misschien is een nieuwe vloer een beetje ambitieus, maar essenhout biedt ook genoeg andere mogelijkheden. Essenhout heeft een witte tot licht geelbruine kleur. Het is zeer taai en sterk, maar ook vrij elastisch. Je kunt essenhout niet buiten gebruiken, maar wel voor mooie vloeren, trappen en meubels. Het hout staat bekend om de lichte kleur en de spectaculaire tekeningen in het hout waardoor je unieke en opvallende producten kunt maken.

Tags: