3 tips om langer zelfstandig thuis te blijven wonen

  • Home
  • Interieur
  • 3 tips om langer zelfstandig thuis te blijven wonen

De laatste jaren stimuleert de Nederlandse overheid haar inwoners om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Wanneer bewegen in huis moeizamer gaat is dit voor veel mensen een reden om te kijken naar een andere woning of te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Toch hoeft het niet gelijk zo ver te gaan, dankzij deze 3 tips kunnen de meeste mensen nog lange tijd in hun huidige woning blijven wonen.

Tip 1: Handige hulpmiddelen

Wanneer het bewegen in huis moeizamer gaat, kan je diverse hulpmiddelen installeren die ondersteuning bieden op moeilijke plekken in huis. Denk bijvoorbeeld aan een steun voor het opstaan bij de wc of een krukje die je neer kunt zetten in de douche. Omdat ook de trap een gevaarlijke plek blijkt, is het verstandig om de trapleuning eens goed na te laten kijken. Is deze nog wel veilig? Laat indien nodig extra houvast aanbrengen. Ook kan je een antislip laagje aanbrengen op de traptreden om uitglijden te voorkomen. 

Tip 2: een traplift

Als traplopen lastig gaat kun je ook overwegen om een traplift te laten installeren. Tegenwoordig zijn trapliften geen grote lompe dingen meer, maar stijlvolle en comfortabele apparaten die niet in de weg zitten voor andere mensen. Trapliften kunnen worden geïnstalleerd op alle trappen, of je nou een hoektrap hebt, een wenteltrap of een rechte trap. Voor iedere trap is er een passende traplift te koop. 

Tip 3: Passende meubels

Tot slot kun je ook kijken naar meubels die verstelbaar zijn. Zo zijn er diverse stoelen of zelfs geheel verstelbare banken beschikbaar die op iedere gewenste hoogte gezet kunnen worden. Daardoor wordt opstaan een stuk gemakkelijker. Ook een verstelbaar bed biedt uitkomst bij het moeizaam opstaan na een lange nacht. 

Deze 3 tips kunnen je dus wellicht helpen om langer thuis te kunnen blijven wonen!